fbpx

Izvoz bh. namjenske industrije u prvih pola godine porastao za 20 posto

namjenska industrija

Izvoz namjenske industrije Bosne i Hercegovine za šest mjeseci iznosio je više od 131 milion KM i veći je za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je Srni iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Namjenska proizvodnja koncentrisana je na proizvodnju municije te kao i uvijek ova kategorija bilježi najveće učešće u izvozu od 73,4 posto, a potom eksplozivi sa učešćem od 14,6 posto.

Za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine, kada je Bosna i Hercegovina najviše izvozila u Egipat – 32 posto, zatim u Saudijsku Arabiju 20 posto i Tursku 11,2 posto, ove godine je u prvih šest mjeseci namjenska industrija je izvozila u Sjedinjene Američke Države – 30 posto, zatim u Egipat 21,77 posto te Češku devet posto.

Ostala značajna tržišta su Njemačka, Slovenija, Afganistan, Srbija, Švicarska, Kuvajt, Alžir i Bangladeš, isttakli su iz Vanjskotrgovinske komore.

Sekretar Grupacije namjenske proizvodnje pri Vanjskotrgovinskoj komori Adela Vukotić-Terek izjavila je Srni da se može pretpostaviti da će, kada se uporede podaci, ova godina za namjensku industriju Bosne i Hercegovine biti jednako uspješna kao i predpandemijska, rekordna 2019.

“Uzimajući u obzir vrijednost izvoza namjenske industrije Bosne i Hercegovine te činjenicu da je riječ o veoma malom broju kompanija koje ga realizuju, možemo reći da se radi o značajnom potencijalu”, istakla je Vukotić-Terek.

Uprkos dobrim poslovnim rezultatima, prema njenim riječima, ovaj sektor privrede približava se svom maksimumu, nakon kojeg će, bez ozbiljnog ulaganja, modernizacije i razvoja naučno-istraživačkih projekata, biti nemoguće omogućiti dalje napredovanje i stabilan ekonomski razvoj ovog sektora.

U prvom polugodištu ove, u odnosu na isti period prošle godine, uvoz namjenske industrije u Bosnu i Hercegovinu zabilježio je rast od 19 posto, a iznosio je 17,8 miliona KM.

Jedina zemlja iz koje je uvezeno više od milion KM je Italija – 1,2 miliona KM.

Prošlogodišnji izvoz namjenske industrije Bosne i Hercegovine iznosio je 198.525.304 KM i manji je za 44,5 miliona KM ili 18 posto u odnosu na 2019.


Srna