fbpx

Izvještaj Ekonomske slobode svijeta: BiH na 92. mjestu od ukupno 162 zemlje

freedomindex

Od ukupno 162 zemlje koje su obuhvaćene ovogodišnjim izvještajem Ekonomske slobode svijeta, Bosna i Hercegovina se nalazi na 92. mjestu.

Hong Kong i Singapur i ove godine drže vodeće mjesto po pitanju ekonomskih sloboda. Među vodećih deset zemalja, tu su Novi Zeland, Švicarska, Sjedinjene Američke Države, Irska, Velika Britanija, Kanada, Australija i Mauritanija. 

Najgore ocjenjene zemlje su: Irak, Republika Kongo, Egipat, Sirija, Demokratska republika Kongo, Angola, Alžir, Sudan, Libija i na kraju Venecuela. Neke od despotskih zemalja poput Sjeverne Koreje i Kube, nisu bile predmet izvještaja, shodno nedostatku podataka.

Bosna i Hercegovina, zajedno sa Marokom dijeli 92. mjesto, od ukupno 162 zemlje i teritorije svijeta koje su obuhvaćene ovogodišnjim izvještajem Ekonomske slobode svijeta, a koji je objavljen od strane kanadskog Fraser instituta. Bosna i Hercegovina je i prošle godine bila na istoj poziciji, međutim tada je dijelila istu sa Liberijom.

“Bosna i Hercegovina ne uspijeva implementirati reforme koje će garantovati više ekonomskih sloboda njenim građanima. Dok su Hrvatska i Srbija unaprijedile vlastite ekonomske slobode u odnosu na 2010. godinu, stanje u Bosni i Hercegovini ostaje nepromjenjeno. Osnovni nedostaci po pitanju ekonomskih sloboda, odnose se na vladavinu prava, što je ujedno i uobičajni problem za ostale, bivše centralno-planske ekonomije regiona. Međutim, Bosna i Hercegovina u ovoj oblasti ima najgore ocjene u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije. Shodno navedenom, javljaju se negativni uticaji na ekonomski rast, direktne strane investicije i stopu nezaposlenosti”, objašnjava Tanja Porčnik, viša saradnica Fraser Instituta.

Bosna i Hercegovina u okviru izvještaja Ekonomske slobode svijetaBosna i Hercegovina ima sljedeće ocjene u ključnim komponentama ekonomskih sloboda: 

Veličina države: 5.63 (u odnosu na 5.73 od prošle godine)

Pravni sistem i vlasnička prava: 4.19 (u odnosu na 4.13)

Pristup čvrstoj valuti: 8.31 (u odnosu na 8.32)

Sloboda međunarodne trgovine: 7.84 (u odnosu na 7.78)

Regulacija kredita, rada i biznisa: 7.50 (u odnosu na 7.41)

“Bosna i Hercegovina najgore ocjene ostvaruje u oblasti vladavine prava, veličine države i regulacija. Upravo su navedene oblast bile fokusom, sada vidimo, neuspješne Reformske agende. Zbog toga bilo kakvi budući reformski napori moraju imati fokus na navedene oblasti, ali sa većom stopom realizacije konkretnih mjera za unaprijeđenje stanja.”, navodi Admir Čavalić, direktor udruženja Multi iz Tuzle.

indexbih

Shodno rezultatima istraživanja koja su objavljena u nekim od vodećih naučnih časopisa svijeta, ljudi koji žive u zemljama sa većim stepenom ekonomskih sloboda, uživaju u većem prosperitetu, političkim i ličnim slobodama, te žive duže. Slično tome, ekonomske slobode smanjuju siromaštvo. 

Izvještaj Ekonomske slobode svijeta mjeri stepen političke i institucionalne podrške ekonomskim slobodama jedne zemlje. Ovogodišnji izvještaj je obuhvatio 162 zemlje i teritorije i bazira se na podacima iz 2017. godine. 

Fraser Institut izdaje izvještaj Ekonomske slobode svijeta u kooperaciji sa Economic Freedom Network, koju čini grupa nezavisnih istraživačkih i obrazovnih institucija u gotovo 100 zemalja svijeta. Riječ je o globalnom instrument za mjerenje ekonomskih sloboda, sa fokusom na pet različitih oblasti: veličina države; pravni sistem i vlasnička prava, pristup čvrstoj valuti, slobodu međunarodne trgovine i regulaciju kredita, rada i biznisa. 

Frontal