fbpx

Izostale državne mjere: BiH ima najveću inflaciju u regiji

potrosacka korpa

Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini u martu je iznosila rekordnih 10,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Tako je zemlja imala najvišu stopu inflacije u regiji: u Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije u martu iznosila 7,3 posto, u Srbiji 9,1 posto, a u Sloveniji 5,4

U BiH su hrana i piće od marta prošle godine do marta ove godine porasli za 14,8 posto, troškovi stanovanja za 8,3 posto, a prijevoz za 24,5 posto, podaci su statističkog ureda.

Visoka inflacija posljedica je činjenice da država nije poduzela nikakve mjere da je obuzda, rekla je za Dnevni avaz Amila Pilav-Velić sa sarajevskog Ekonomskog fakulteta.

- Zemlje u okruženju su to napravile i rezultati su vidljivi. Najveći teret snose oni s najnižim primanjima i treba im hitno pomoći direktnim mjerama poput subvencioniranja troškova, upozorila je.

Amila Pilav-Velić usporedila je sadašnju situaciju s velikom ekonomskom krizom 1929. godine te istaknula da visoka inflacija i pad bruto domaćeg proizvoda dovode do stagflacije.
Najgore posljedice toga bit će pad investicija, veća nezaposlenost i smanjenje kupovne moći, ali i ukupne proizvodnje.

Poskupljenje, posebno hrane i energenata, moglo bi prepoloviti ionako nizak standard građana BiH, upozorila je.

O tome najbolje govori podatak da je potrošačka korpa Saveza samostalnih sindikata BiH za februar 2022. godine iznosila 2.389 konvertibilnih maraka, dok je prosječna plaća u BiH u istom mjesecu iznosila 1.059 konvertibilnih maraka. Prosječna plaća može pokriti samo 44 posto potrošačke korpe, upozorio je ekonomistica i dodala da će cijene hrane i energije porasti za još najmanje 20 posto.

Međunarodni monetarni fond najavio je usporavanje globalnog ekonomskog rasta, a Europska komisija objavila je procjenu da će inflacija dostići vrhunac u drugom tromjesečju ove godine. Europska komisija očekuje najveću inflaciju u Litvi (12,5), Bugarskoj (11,9), Poljskoj (11,7) i Češkoj (11,6).

Indikator.ba