fbpx

IT sektor bilježi najveći rast zaposlenosti u BiH

racunari kancelarija posao radnik

Sektor informacionih i komunikacionih tehnologija bilježi dvocifreni rast zaposlenosti u Bosni i Hercegovini. 

Ovaj sektor posljednjih godina jedan je od najbrže rastućih i jedan od najplaćnijih.

Broj zaposlenih narastao je na oko 26.800 zaposlenika, povećavši se za godinu dana za više od 2.700.

U Republici Srpskoj u sektoru informacija i komunikacija bilo je u septembru prošle godine (a što su posljednji podaci) 7.314 zaposlenih, od čega 3.929 u privatnom sektoru. Taj broj je prema podacima Zavoda za statistiku RS veći za 14,0 posto nego u istom mjesecu 2020. godine kada je bilo 6.418 zaposlenih.

Rast u ovom sektoru puno je veći od sveukupnog rasta zaposlenosti u Republici Srpskoj koji je u istom uporednom periodu iznosio 3,4 posto.

U Federaciji BiH je u ovom sektoru, prema podacima entitetskog statističkog zavoda, broj zaposlenih u novembru 2021. godine bio 18.504 i povećan je za 11,1 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine kada je sektor brojao 16.651 radnika.

Istovremeno, u Federaciji BiH je sveukupna zaposlenost imala rast od
2,5 posto.

Plate u sektoru informacija i komunikacija su među najvećim u BiH, zajedno sa finansijskim sektorom i (pretežno državnim) sektorom proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji.

U RS-u je sektor Informacija i komunikacija sa prosjekom od 1.342 KM samo slabije plaćen od finansijskog sektora u kojem je prosjek neto plaće pred kraj prošle godine bio 1.507 KM.

U Federaciji BiH prosječna plaća u informacijama i komunikacijama je nešto veća nego u RS i iznosila je u novembru lani 1.489 KM. Ipak, sektor je slabije plaćen nego sektor finansijskih i djelatnosti osiguranja gdje je prosjek 1.670 KM i djelatnosti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji koji je naplaćeniji sa prosjekom od 1.758 KM.

Na godišnjem nivou plate u informacijama i komunikacijama su u blagom padu izraženom sa nešto manje od 2 posto.

indikator.ba