fbpx

Igračke u BiH - biznis "težak" stotine miliona maraka

7igracke

Tržište BiH preplavljeno je uvoznim igračkama i rekvizitima, kojih je tokom prošle i za šest mjeseci ove godine uvezeno deset miliona kilograma u vrijednosti od 118,3 miliona maraka. 

Uvozom gospodari Kina, koja je u tom razdoblju u BiH isporučila dvije trećine od ukupnog broja, tačnije 70,5 miliona maraka vrijedne igračke, dok je na drugom mjestu Austrija, iz koje je za godinu i pol dana uvezeno igračaka vrijednih 12,2 miliona maraka, izvještava Večernji list BiH. 

U šest mjeseci ove godine igračke su u BiH isporučene iz više od 70 zemalja svijeta, a njihova vrijednost je 43,34 miliona KM. 

S druge strane, BiH je u prvom polugodištu 2018. godine izvezla igračke vrijedne 37,8 miliona maraka u 40 zemalja, od čega najviše u Njemačku (17 miliona KM), Austriju (sedam miliona KM), Sloveniju (2,6 miliona KM) i Holandiju (milion KM). 

Ovim se nastavlja pozitivan trend iz 2017. godine, kada je, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na tarifi igračaka, rekvizita za sport, dijelova i pribora zabilježen izvoz od gotovo 60 miliona maraka, opet najviše u Njemačku. 

Zanimljivo da je od toga u Kinu izvezeno tek 30 kilograma igračaka, čija je vrijednost skromnih 927 maraka. 

Kako smo saznali, ozbiljnijim izvozom u BiH se bave samo dvije kompanije, a u kojima, nažalost, nismo mogli pronaći sugovornike. 

- Hvala vam na javljanju i interesu. Nažalost, nismo u mogućnosti prihvatiti vaš zahtjev zato što mi proizvodimo prema licencii svjetskih brendova, s kojima smo sklopili ugovor o poslovnoj tajni, to jest da nikakvi nastupi u medijima nisu dopušteni, poručili su iz jedne od njih, preduzeća Koala Paintings iz Tešnja. 

Oni na svojoj web-stranici navode kako 95 posto proizvodnje izvoze na tržište EU, a među partnerima se nalaze renomirane industrije igračaka, kao što su Playmobil, Bullyland, Marklin, Comansi, Imc Toys i drugi. 

Inače, igračke iz uvoza česta su meta Agencije za nadzor nad tržištem BiH, koja ih kontrolira u saradnji s nadležnim inspekcijama. Njihovi podaci pokazuju kako u ogromnom uvozu ima dosta jako loših proizvoda koji mogu ugroziti zdravlje potrošača, u ovom slučaju najosjetljivije kategorije, djece. 

Tako je u okviru nadzora igračaka na sadržaj ftalata (omekšivači) u 2018. godini s tržišta Bosne i Hercegovine uzeto 25 uzoraka igračaka (lutke, konjići, igračke na napuhavanje), za koje je izvršena laboratorijska analiza. 

- Ona je pokazala da deset ispitanih uzoraka sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1 posto mase plastificiranog materijala, što nije u skladu s odredbama. Aktivnosti nadzora igračaka na sadržaj ftalata su u toku i do sada su sa tržišta povučena i uništena 934 komada - kazali su u Agenciji. 

Iz Inspektorata Republike Srpske kažu kako se igračke svrstavaju u predmete opće upotrebe i njihova kontrola se vrši, kako prilikom uvoza, tako i u unutrašnjem prometu. 

- U prošloj godini inspekcija je prilikom uvoza uzela 145 uzoraka igračaka za analizu, od čega su u osam slučajeva utvrđene nepravilnosti te je zabranjen uvoz više od 1-400 komada igračaka - kazala je Dušanka Makivić, glasnogovornica Inspektorata.

indikator.ba