fbpx

IEA predviđa rast globalne potražnje za naftom od tri posto

098052c0fb2b9ee0e9e05950d6bfdbd5

Globalna potražnja za naftom će porasti 2022. godine za 3,1 posto na prosječno 99,5 miliona barela dnevno, usljed povećanja ekonomske aktivnosti i očekivanja da će kampanja vakcinacija spriječiti ponovni skok slučajeva Covid-19, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U mjesečnom izveštaju o nafti, IEA navodi da perspektive globalne ekonomije i dalje ukazuju na kontinuirano poboljšanje do kraja ove godine, kao i u 2022.

Ipak, u izvještaju se upozorava da rast slučajeva Covida-19 u jednom broju zemalja predstavlja glavni negativan rizik za navedenu prognozu, prenosi agencija Anadolija.

U Evropi je nedavno ukidanje nekih korona ograničenja imalo pozitivan efekat na ekonomiju. Ranije obuzdana potražnja, ponovno otvaranje hotela i restorana i velike uštede domaćinstava trebalo bi da doprinesu snažnom oporavku ekonomske aktivnosti tokom ljeta, ocenjuje IEA.

Agencija za energiju očekuje jačanje globalne potražnje za naftom u drugoj polovini ove godine za 4,6 miliona barela dnevno u odnosu na prvo polugodište, kao rezultat kombinacije više faktora – snažnog globalnog ekonomskog rasta, jače dinamike vakcinacija, povećanja nivoa mobilnosti i ublažavanja mjera socijalne distance.

Za 2022. godinu, predviđa da će najveća potrošnja biti u azijsko-pacifičkom regionu, 37,2 miliona barela dnevno, a slijede obje Amerike sa 31,2 miliona barela i Evropa sa 14 miliona barela dnevno.

IEA je također saopštila da se globalna ponuda nafte povećala za 1,1 milion barela dnevno u junu, na 95,6 miliona barela, pošto je grupa OPEK+ ublažila ograničenja proizvodnje i jer su proizvođači izvan te alijanse povećali pumpanja nakon redovnih remonta postrojenja.

U izvještaju se navodi da je proizvodnja “crnog zlata” u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) dostigla 25,93 miliona barela dnevno u junu, što je porast od 450.000 barela na dan u odnosu na prethodni mjesec.

Proizvodnja izvan OPEK-a je također porasla za skoro 650.000 barela dnevno na 64,34 miliona barela na dan, prema podacima IEA.

Izvor: Agencije