fbpx

Hrvatska i Bugarska najlošije ekonomije u EU, a BiH u regionu

Rumunija je dostigla Hrvatsku po visini stvarne pojedinače potrošnje njenih građana. Kupovna moć i standard hrvatskih građana pali su na 58% prosječne kupovne moći u EU i samo je Bugarska lošija od Hrvatske.

news 2014 Februar ekonomija velika NEW 637717519

Objavio je to Eurostat koji tvrdi da je 2015. stvarna pojedinačna potrošnja po glavi stanovnika izražena u standardima kupovne moći varirala od 51 do 137% evropskog prosjeka.

Najlošiji trojac čine Bugarska, Rumunija i Hrvatska, a najbogatiji Luksemburg, Njemačka i Austrija.

Većina ostalih tranzicionih zemalja smanjila je zaostajanje, a Hrvatska je nazadovala izgubivši dva odstotna poena. Danijel Nestić, istraživač Ekonomskog instituta iz Zagreba pojašnjava da je "stvarna pojedinačna potrošnja" po svojoj ideji najbolji pokazalac blagostanja stanovništva.

"Šokantno je da nas je Rumunjska sustigla. Postoje male metodološke ograde kod identificiranja usluga koje pojedinac koristi, no metoda je ista za sve. Kad se evidentira zaostajanje kakvo smo mi imali moraju se upaliti svi alarmi", kaže Nestić, prenosi Poslovni.hr.

Čak su i bivše jugoslavenske republike ostvarile određenu konvergenciju, standard u Srbiji je na 45% prosjeka EU, Crnoj Gori 52%, Makedoniji 40%,a BiH 38%.

Biznis.ba