fbpx

Hoće li pošiljke ponovo kasniti? Zatvorena jedna od najvećih kineskih kontejnerskih luka

kina lula posiljke

Nigbo Žušan, jedna od najprometnijih luka u Kini po obimu i treća najveća kontejnerska luka na svijetu posle Šangaja i Singapura, već sedmicu dana djelimično je obustavila svoj rad zbog prisustva koronavirusa, što bi moglo da izazove nove logističke probleme i rast cijena transporta robe iz kineskih fabrika.

Kontejnerski terminal Ningbo Meišan, najvažniji za rad te luke, zatvoren je prošle sedmice nakon što je utvrđeno da je jedan lučki radnik obolio od COVID-19, prenosi više svijetskih medija.

Meišan terminal opslužuje približno petinu od 30 miliona jedinica ekvivalenta dvadeset stopa (uobičajene mjere u kontejnerskom transportu) koji godišnje prođu kroz ovu luku, prenosi Nova Ekonomija.

Bloomberg navodi da je usporavanje transporta već počelo da utiče na dopremanje robe u losanđelesku luku, dopremanje prehrambenih proizvoda u Peru, kao i da su brojne špediterske firme ponovo u svoje ugovore počele da dodaju klauzulu koja ih štiti u slučaju kašnjenja zbog COVID-a.

Prošle godine, usporavanje rada značajnih kineskih luka izazvalo je nestašice i poskupljenja široke lepeze proizvoda, od hrane do elektronskih komponenti.

Luka Ningbo Žušan saopštila je da svi drugi terminali sem Meišana rade normalno, kao i da aktivno pregovaraju sa špediterskim kompanijama, upućujući ih na druge terminale.

– Preusmjeravanje brodova na druge terminale stvara zagušenje drugih luka, sa kojim smo se svi suočili tokom (pandemije). I primjećujemo da ono raste, što će imati za posljedicu povećanje (cijena) prevoza robe – rekao je Džon Vobensmit, izvršni direktor Genco Shipping & Trading -a u intervjuu za Bloomberg TV.

Biznis Info