fbpx

HILJADE OGLASA ZA POSAO Poslodavci traže radnu snagu, a REKORDAN BROJ građana BiH na birou

7posao oglasi

Na portalima Posao.ba i Boljiposao.ba te stranicama zavoda za zapošljavanje u posljednjih mjesec dana objavljeno je više od 5.000 konkursa za posao.

Traže se radnici razlih profila, od vozača, prodavača, konobara, pekara, kuvara i mesara, pa do IT stručnjaka, inženjera, knjigovođa i pravnika. Na portalu Posao.ba mogu se naći i ponude za ljekare specijaliste, pa i profesore italijanskog jezika.

Na stranici Zavoda za zapošljavanje FBiH ima, kako navode, oko 2.480 oglasa, dok Zavod za zapošljavanje RS trenutno ima 172 konkursa.

Veliki broj poslodavaca traži radnike za rad u susjednim zemljama i Evropi, ali većina radne snage nedostaje u BiH, i to u Sarajevu i Banjoj Luci te Maglaju, Tuzli, Zenici, Neumu.

Nejra Neimarlija-Roić iz Instituta za mlade “Kult” podsjeća da su trećina nezaposlenih mladi, koji posao uglavnom traže vani.

Oglasi i posredovanje

– Loši uslovi rada u kombinaciji s lošim platama jedan su od razloga nedostatka radne snage. Naravno, mora se govoriti i o odgovornosti službi za zapošljavanje, koje trebaju biti proaktivnije. Oni rijetko pozivaju mlade na intervjue – rekla je Neimarlija-Roić.

I dok poslodavci vape za radnom snagom, plaćaju oglase, pa čak i posredovanje u pronalasku radnika, posljednji dostupni podaci govore da je u BiH nezaposleno 435.358 ljudi.

Najviše nezaposlenih je u Sarajevu, gdje ima i najviše ponuda za posao.

Među nezaposlenima u FBiH ima više od 3.000 prodavača i skoro 1.000 vozača. Prema oglasima, upravo to su dva najtraženija zanimanja u BiH, piše Avaz.