fbpx

Gorivo glavni generator inflacije u Bosni i Hercegovini

3inflacija

Usluge prijevoza usljed poskupljenja naftnih derivata glavni su generator inflacije u Bosni i Hercegovini. 

U maju ove godine na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen je rast opšteg nivoa cijena od 1,3 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba. 
Ovom rastu najviše doprinosi kategorija prijevoza, koji je poskupio 8,3 posto na godišnjem nivou, a samo u periodu januar-maj poskupljenje je iznosilo 8,1 posto. 

I dok je kupovina vozila na godišnjem nivou jeftinija 0,6 posto, upotreba prijevoznih sredstava zbog rasta cijena goriva skuplja je za 10,6 posto. Samo u prvih pet mjeseci ove godine upotreba prijevoznih sredstava zabilježila je rast od 10,1 posto. 

Rastu cijena na godišnjem nivou doprinose i poskupljenje duhanskih proizvoda 10,7 posto (u prvih pet mjeseci ove godine poskupljenje 7,6 posto), stanarina 3,2 posto, hrane 1,1 posto, te medicinskih proizvoda, pomagala i opreme od 1,7 posto. 

Suprotan trend, pad cijena, bilježi se kod odjeće i obuće 10,6 posto, a u manjem procentu i kod tekstilnih proizvoda za kuću, namještaja, kućanskih aparata, alata i opreme za kuću i vrt i drugog.

indikator.ba