fbpx

Globalni ekonomski oporavak zavisi od stope vakcinacije

eko pan

Globalna ekonomija uspjela je da u velikoj mjeri nadomjesti gubitke prouzrokovane pandemijom korona virusa. Ipak, ne oporavljaju se sve zemlje podjednako, a razlog između ostalog leži u različitim stopama vakcinacije. 

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), čije su članice velike industrijske zemlje, ukazala je na nedoslijedan oporavak globalne ekonomije i za to, između ostalog, okrivila i različite stope vakcinacije u pojedinim zemljama. Očekuje se da će se svjetska ekonomija 2021. godine suštinski oporaviti za 5,7 odsto, a u narednoj godini doći će do ekonomskog rasta za oko 4,5 procenata, navodi se u saopštenju te organizacije. Time je u suštini OECD potvrdio svoje majske prognoze.

"Snažan oporavak u Evropi, vjerovatnoća za dodatnu fiskalnu podršku u Sjedinjenim Državama u narednoj godini i smanjena štednja domaćinstava poboljšaće izglede za rast u industrijski razvijenim zemljama", izjavila je predstavnica OECD u Berlinu Nikola Brant.

Globalni bruto domaći proizvod već je premašio nivo dostignut prije pandemije, ali kako navodi Brant, u mnogim zemljama, posebno kada se radi o tržištima u razvoju, još uvijek postoje nedostaci u proizvodnji i zaposlenosti. To se prije svega odnosi na one zemlje u kojima je stopa vakcinacije niska.

Lošija prognoza za Njemačku

Za evrozonu, međutim, OECD procjenjuje da su šanse za bolji oporavak veće, te se ove godine očekuje rast od 5,3 odsto, umjesto ranije procijenjenih 4,3 procenta. OECD međutim predviđa manji rast njemačke ekonomije ove godine zbog zastoja u lancima snabdijevanja. Bruto domaći proizvod povećaće se za 2,9 odsto, prema prognozama objavljenim u utorak. U maju je bio predviđen rast od 3,3 odsto. Nasuprot tome, predviđa se da će on u 2022. doživjeti skok sa 4,4 na 4,6 odsto. Prošle godine se najveća evropska ekonomija smanjila za skoro pet procenata kao posljedica pandemije.

"Automobilska industrija, koja ima veliki udio u globalnoj trgovini, kao i prerađivačka industrija, posebno su teško pogođene problemima u isporuci i logističkim poteškoćama. To je, naravno, usporilo oporavak njemačke privrede", rekla je Brant, objašnjavajući time lošije prognoze za tekuću godinu.

S druge strane, potražnja za njemačkom industrijskom robom ostaje velika.

"Očekujemo postepeno rješavanje problema u isporuci iz četvrtog kvartala, a zatim i snažniji oporavak", rekla je Brant za novinsku agenciju Rojters.

DW