fbpx

Evropski uzgajivači povrća strahuju od troškova staklenika i hladnjača

voće povrće

Foto: Impuls

Uzgajivači povrća u Evropi razmišljaju o prestanku proizvodnje zbog finansijskog udara koji im jer zadala evropska energetska kriza, podižući troškove uzgoja u staklenicima i skladištenja u hladnjačama.

Rast cijena električne energije i plina uticaće na poljoprivredne kulture koje se tokom zime uzgajaju u grijanim staklenicima, poput rajčice, paprike i krastavaca, ali i na one koje treba skladištiti u hladnjačama, poput jabuka, luka ili endivije.

Emmanuel Lefebvre godišnje proizvede hiljade tona endivije na poljoprivrednom gospodarstvu u sjevernoj Francuskoj, ali ove bi godine mogao odustati od proizvodnje zbog paralizirajućih troškova energije, potrebne za hlađenje ubranih glavica.

Uzgoj endivije traži posebno puno energije. Nakon što se u jesen uberu, glavice se skladište na temperaturama ispod nule, a zatim se ponovno sade u prostore s kontroliranom temperaturom kako bi se omogućila proizvodnja tokom cijele godine.

Skupi plin

"Stvarno se pitamo hoćemo li ove zime ubrati ono što je na poljima", rekao je Lefebvre Reutersu.

Evropski poljoprivrednici upozoravaju na moguće nestašice. Očekivani udar na proizvodnju i skok cijena mogao bi potaknuti supermarkete da više poljoprivrednih proizvoda nabavljaju iz toplijih zemalja, poput Maroka, Turske, Tunisa i Egipta.

Najveća je stavka u troškovima uzgajivača povrća u staklenicima plin, kažu poljoprivrednici. Cijene su više nego 10 puta veće nego u 2021., žale se u Francuskoj.

"U nadolazećim sedmicama planiraću sezonu, ali ne znam šta ću", rekao je Benjamin Simonot-De Vos, koji južno od Pariza uzgaja krastavce, rajčice i jagode.

"Ako ovako ostane, nema smisla započinjati još jednu godinu. To je neodrživo", dodao je.

Prema jugu

Osim skupe energije, zaradu poljoprivrednika ugrožavaju i sve veći troškovi gnojiva, pakiranja i transporta.

"Suočavamo se s ukupnim povećanjem troškova proizvodnje za oko 30 posto", rekao je Johannes Gross, zamjenik voditelja prodaje u njemačkoj zadruzi Reichenau-Gemuese čiji se staklenici prostiru na površini od oko 60 hektara.

Energija čini između polovine i dvije trećine tih dodatnih troškova, istaknuo je Gross.

"Neke kolege razmišljaju o tome da plastenike ostave prazima kako bi smanjili troškove. Niko ne zna što će biti sljedeće godine", dodao je.

Industrijska grupa staklenika Glastuinbouw Nederland kaže da se u finansijskim teškoćama našlo do 40 posto od njezinih 3000 članica.

Čak i uzgajivači voća i povrća u sunčanim zemljama poput Španije imaju problema, u prvom redu s troškovima gnojiva koji su porasli za četvrtinu.

Jack Ward, izvršni direktor Britanske udruge uzgajivača, smatra da će se proizvodnja voća i povrća neizbježno preseliti u toplije krajeve.

"Proizvodnju ćemo seliti sve dalje na jug, preko Španijee do Maroka i dijelova Afrike", rekao je Ward.

Agencije