fbpx

Evropska ekonomija oporavlja se snažnije i brže od očekivanog

euro zona

Ekonomija Evropske unije se od pandemijske recesije oporavlja “snažno i brže nego što se očekivalo”, uz rast od pet posto u ovoj i 4,3 posto u narednoj godini, objavljeno je u posljednjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije.

“I pored nedostataka koji se odnose na globalnu logistiku, nedostatke nekih sirovina, snažna domaća potrošnja se nastavlja što doprinosi privrednom rastu”, poručio je evropski komesar za ekonomiju, Paolo Gentiloni.

U “Jesenjoj ekonomskoj prognozi” Komisije za 2021. godinu navodi se da je ekonomski rast u EU i Eurozoni počeo proljetos i nastavio se u ljetnom periodu kao posljedica pokretanja kampanja vakcinacija, ukidanja restrikcija i pokretanja privrednih aktivnosti.

Sve će zavisiti od pandemije

Komisija naglašava da će predviđeni identični rast privrede u Uniji i Eurozoni u narednom periodu i dalje zavisiti od evolucije pandemije, ali i tempa prilagođavanja ponude povećanoj potražnji nakon ponovnog otvaranja privrede.

Konstatuje se da je sa gotovo 14 odsto na godišnjem nivou, stopa rasta BDP-a u EU u drugom kvartalu 2021. godine bila “najveća zabilježena vrednost koliko je iznosio i nepredviđeni pad BDP-a u istom periodu prošle godine, tokom prvog talasa pandemije”.

Ekonomija EU je povratila nivo proizvodnje prije pandemije u trećem kvartalu 2021. godine i prešla je iz oporavka u ekspanziju, navode u Komisiji.

“Tržiste rada se takođe opravlja i ide ka ekspanziji. Sa povećanim ekonomskim aktivnostima, broj zaposlenih bi trebao doći do nivoa kakav je bio prije pandemije, a nivo nezaposlenosti da se spusti na 6,5 procenata u 2023. godini”, kaže Gentiloni.

Očekuje se i pad inflacije

Dodaje i da se smanjenje inflacije u EU očekuje naredne godine, a da je nedavni skok inflacije povezan sa povećanom potražanjom nakon otvaranja ekonomija, poremećajima u snabdjevanju, ali i visokim cijenama energenata.

Nakon što su naglo pale 2020. godine, cijene energije, posebno prirodnog gasa, značajno su porasle tokom prošlog mjeseca i sada su znatno iznad nivoa prije pandemije, ocjenjuju u Komisiji.

Očekuje se da inflacija svoj vrhunac u EU dostigne na 2,6 posto ove godine, a da do postepenog spuštanja na 2,5 posto dođe tokom 2022. i značajnijeg pada do 1,6 posto u 2023. godini.

Izvor: Agencije