fbpx

Eurostat: Osnovni životni troškovi četiri puta brže rasli od plata

kupovina 750x460

 Foto: Ilustracija

Najosnovniji životni troškovi, kao što su stanovanje i komunalije, porasli su prošle godine do četiri puta brže od plata širom Evropske unije, pokazuju podaci Eurostata.

Cijena rada po satu porasla je za 4,4 posto prosječno u zemljama Evropske unije u 2022. godini, pokazuju najnoviji podaci evropskog biroa za statistiku Eurostat, prenosi Beta.

Kada se rast zarada uporedi sa stopom inflacije od 9,2 posto u EU prošle godine, proizilazi da je povećanjem plata u prošloj godini nadoknađena samo polovina poskupljenja troškova života.

Jaz između zarada i inflacije je još veći kada su u pitanju najosnovniji troškovi života: troškovi stanovanja i komunalija (18 posto imaju uio u ukupnim troškovima) su rasli četiri puta brže od plata, dok su transport i hrana (12 posto) porasli tri puta brže.

Realne zarade, koje označavaju kretanje plata u odnosu na inflaciju, pale su prošle godine u svim zemljama članicama EU za prosječno čak devet posto. Poređenja radi, stvarni profit je povećan za jedan posto, pokazuju podaci Eurostata.

Podaci Evropske centralne banke (ECB) pokazuju da su povećanja profitnih marži u 2021. i 2022. godini bila veća od povećanja jediničnih troškova rada, što znači da rast profitnih stopa ima značajniju ulogu u pokretanju inflacije.

Ugrožen životni standard

Komentirajući ove podatke Eurostata generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata Esther Lynch je ocijenila da su poskupljenja ugrozila životni standard zaposlenih i njihovih porodica.

“Ove brojke su još jedan dokaz da su radnici žrtve inflacije, a ne njen uzrok. Iza ovih cifara stoje stvarni ljudi koji se bore da osiguraju hranu za svoje porodice, zagriju svoje domove i čak priušte prevoz do svog radnog mjesta”, rekla je Lynch.

Dodala je da je pad životnog standarda radnika rezultat toga što kompanije, posebno one u energetskom i prehrambenom sektoru, koriste probleme sa snabdijevanjem da povećaju svoje cijene i ostvare rekordne profite.

Prema njenim riječima, “vrijeme je da političari prestanu da kažnjavaju žrtve inflacije smanjenjem plata i da se pozabave pravim uzrokom inflacije oporezivanjem viška profita”.

Izvor: Agencije