fbpx

Gdje se najviše zarađuje u EU?

epa euro

 Foto: Ilustracija

U Njemačkoj su plate i dalje visoke u odnosu na one u većini drugih zemalja Evropske unije. U industriji je prošle godine satnica, uključujući i sporedne platne troškove, u prosjeku bila 44 eura, saopštio je u srijedu Savezni zavod za statistiku.

To je 44 posto više od prosjeka 27 država Evropske unije koji je 30,50 eura. Sa ovom satnicom je Njemačka na četvrtom mjestu.

U sektoru usluga su plate u Njemačkoj bile 26 posto iznad prosjeka u EU, sa 38 eura po satu rada, što je šesto mjesto.

Sve u svemu, njemački troškovi rada od 39,50 eura po satu bili su 2022. oko 30 posto iznad prosjeka EU i, kao i prethodnih godina, na sedmom mjestu.

Najveće satnice u Luksemburgu

Prema statistici, plate su bile najveće u Luksemburgu sa 50,70 eura na sat, a slijede Danska, Belgija, Francuska, Holandija i Švedska. Rad je prošle godine bio najjeftiniji u Bugarskoj – 8,20 eura na sat.

U poređenju sa 2021. godinom, troškovi rada u Njemačkoj su porasli za 5,6 posto, nešto više od prosjeka EU (plus 5,2 posto).

Za 10 godina radna snaga je znatno poskupjela, posebno u istočnoj Evropi. Procentualno, troškovi rada su najviše porasli u Bugarskoj, Rumuniji, Litvaniji i Letoniji, gdje su se više nego udvostručili.

Najmanja povećanja su zabilježena u Švedskoj i Italiji. Grčka je bila jedina zemlja Unije koja je 2022. prijavila niže troškove rada po satu u desetogodišnjem poređenju (-7,6 posto).

Njemačka je bila iznad prosjeka od 25 posto, sa plusom od 29,5 posto.

(dpa)