fbpx

EU u 2021. izdaje 80 milijardi eura vrijedne obveznice u sklopu plana oporavka

epa euro

Prvi put u istoriji Evropska komisija u ovoj godini očekuje izdavanje 80 milijardi eura dugoročnih obveznica kako bi pomogla financirati 750 milijardi eura vrijedan plan oporavka od koronavirusa. 

Prodajom obveznica, kao i kratkoročnih vrijednosnica u 2021. godini, EU će “uspjeti pokriti najnužnije potrebe država članica i postaviti ih na put održivog oporavka”, rekao je evropski povjerenik za proračun Johannes Hahn u saopštenju, najavljujući plan.

Izdavanje prvih obveznica moglo bi krenuti već krajem mjeseca, a kratkoročni vrijednosni papiri bi se prodavali od septembra, objašnjeno je u saopštenju Komisije.

Od sredine 2021. do 2026. godine, prosječno bi godišnje zaduživanje trebalo iznositi oko 150 milijardi eura, navodi se u istom saopštenju.

Najava dolazi nakon što je svih 27 država članica na nacionalnoj razini odobrilo modele financiranja za taj plan, dajući zeleno svjetlo Komisiji za početak zaduživanja.

Čelnici EU-a dogovorili su se za program prije gotovo godinu dana, zajedno s proračunom od 1.100 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. godine, koji će biti financirani uglavnom doprinosima država članica.

Fond za oporavak ovisi o daleko najvećoj dugoročnoj inicijativi zajedničkog zaduživanja koje su ikad poduzele države EU-a, a pregovori su bili teški. Udruženom dugu tradicionalno su nesklone fiskalno konzervativne države poput Nizozemske, Finske i Njemačke.

Sav posuđeni novac podijelit će se do 2026. godine, a trebao bi biti vraćen do 2058. Iznos od 750 milijardi eura trebao bi biti isplaćen dijelom kao bespovratna sredstva, a dijelom kao niskokamatni zajmovi.

Izvor: Agencije