fbpx

EU pokreće rat protiv supermarketa

7eu 1

Veliki trgovinski lanci poput britanskog “Teska” i francuskog “Karfura” mogli bi da budu žrtve rata koji bi EU uskoro mogla da pokrene.

Brojni frameri zemlja EU godinama se žale na to da gotovo nemaju nikakve šanse da izdejstvuju za sebe povoljnije ugovore sa trgovinskim gigantima.

Oni kažu da se radi o nepravednom poslovanju i traže od EU da donese zakone pomoću kojih će se konačno stati na kraj takvim praksama. Među najvećim problemima farmeri navode da im trgovinski lanci ne plaćaju koliko bi trebalo i da često kasne sa isplatama. Do sada je Brisel uspijvao da izbjegne da se bavi ovim problemom, ali ne više.

U petak je evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan žestoko napao supermarkete u svom govoru.

– Supermarketi uživaju “super moć” zbog dvostrukog efekta povećanja globalizacije i visokog nivoa koncentracije u Evropi. To im omogućava neproporcionalnu moć nad primarnim proizvođačima. Neravnoteža moći dovodi do toga da farmerima kasni plaćanje, da imaju strah od komercijalne odmazde i druge glavobolje – rekao je Hogan.

On je najavio da će napraviti nacrt zakona kojim će farmeri biti zaštićeni i kako je rekao konačno “dobiti svoj dio kolača”.

Njegov prijedlog se očekuje početkom sljedeće godine i uključivaće nova pravila čiji je cilj da se unaprijedi transparentnost na tržištu i da se poveća moć poljoprivrednih zadruga kako bi se farmeri sretali sa manje problema kao što su kašnjenje isplata, loše ugovoreni poslovi i ograničena moć cjenjkanja, kažu ljudi upoznati sa planom za “Politiko”.

Još jedna ideja koju je Brisel razmatra jeste i uspostavljanje takozvanih sudova za prehrambene proizvode koji će kažnjavati supermarkete ako utvrde da ne tretiraju farmere pravedno.

Velika Britanija je već aktivirala jednu takvu inicijativu i 2015. godine je otkriveno da “Tesko” nije platio farmerima svoj dug duže od godinu dana zbog neslaganja oko njegovog iznosa.

Međutim, lanci supermarketa kao što su “Lidl” i “Karfur” tvrde da su oni nepravedno na meti. Oni kažu da veoma malo kupovine obavljaju direktno od farmera, već preko kompanija i fabrika koje prerađuju proizvode kupljene sa farmi.

Mnogi supermarketi insistiraju na tome da nisu oni glavni problem, već kompanije i fabrike od kojih kupuju prerađevine.

(Blic)