fbpx

Ekonomisti: Sve će poskupiti ako se poveća cijena električne energije u privredi

elektroprivreda bih zgrada

Poskupljenje struje privrednicima u entitetu Federacija BiH neminovno je s obzirom na rast cijena na svjetskom tržištu, poručeno je nakon sastanka Udruženja poslodavaca sa predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. U entitetu Republika Srpska povećanje nije najavljeno i to se trenutno ne razmatra. Iz federalne Vlade su istakli da građani neće plaćati skuplju struju, ali je sigurno, kažu ekonomisti, da će povećanje cijene za privrednike rezultirati skupljim životnim namirnicama.

Život u BiH je sve skuplji. Rastu cijene namirnica, prevoza, goriva. Moguće poskupljenje struje je sve uznemirilo. Privrednicima će električna energija zasigurno biti skuplja. Još uvijek nije utvrđeno za koliko.

“Nekome će vjerovatno i 3-4% biti puno. Vlada, koliko smo čuli, zagovara diferenciran pristup da se posebno razgovara sa velikim, jer 10 najvećih troši 70%, a svi ostali su u ovih 30%. Tako da je namjera da se diferencirano pristupa”, navodi Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Detalji će biti poznati za 15 dana kada će federalna Vlada održati tematsku sjednicu. Građanima, pak, struja neće biti skuplja. Još početkom ovog mjeseca to je poručio Fadil Novalić, premijer FBiH. No, čini se da to dugoročno neće biti ispoštovano.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, navodi da će se odrediti smjer za eventualnu korekciju u budućem vremenu.

“Imamo situaciju da je cijena električne energije prema građanima niža od proizvodne cijene Elektroprivrede. U EP danas imate proizvodnu cijena 52 eura po megavat satu, a prema građanima je 32. Mora se dogovoriti način korekcije… i to svake godine povećavati kako bi uhvatili priključak sa zemljama EU”, poručio je Džindić.

Privrednici očekuju konačnu odluku. Sa druge strane ekonomisti objašnjavaju da će se povećanje cijene struje za privrednike neminovno odraziti i na ostale cijene.

Jedan od analitičara sa takvim mišljenjem je i Faruk Hadžić.

“Realnost je i da će sve poskupiti ako se poveća cijena električne energije privredi. Niko ne govori o povećanju struje građanima, ali indirektno će sve to opet platiti građani. Šta mislite šta će se desiti ako se pekaru poveća cijena struje? Hoće li cijena hljeba ostati ista? Sumnjam da hoće”, komentariše Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Cijena hljeba, kao i ostalih životnih namirnica nije ostala ista ni u prethodnom periodu. Tako četveročlanoj porodici prema trenutnim cijenama treba 947 KM samo za prehranu. Sada je sve na federalnoj Vladi koja mora napraviti presjek. Restruktuiranje energetskog sektora, a prije svega uklanjanje nameta privredi moglo bi poboljšati položaj građana, smatraju ekonomski analitičari.

Svoj stav pojasnio nam je i Admir Čavalić.

“Moglo bi se time omogućiti da građani imaju 100 do 200 maraka veće plate, o tome se već priča u javnosti. To je rasterećenje privrede?! Upravo tako… da se smanji opterećenje na rad, a da dugoročno Vlada neke druge namete poveća. To je izgledno u okviru dobrog modela, a manje je izgledno ako znamo da je naredne godine izborna godina i da tada imamo najviše blokada. To se reflektuje na ekonomiju”, objašnjava ekonomski analitičar, Admir Čavalić.

Takve blokade i sporost nadležnih odrazit će se na život onih koji su ih birali i za čije se glasove sve političke opcije bore. Već sada je vidljivo da nema prostora za kalkulacije. Globalna kriza dovela je do teških posljedica: Liban je ostao bez struje. Brojne zemlje bilježe drastična povećanja cijena. Nužno je pravovremeno reagovati, kažu naši sagovornici.

Izvor: RTV Slon