fbpx

Ekonomist Roubini predviđa dugu krizu

Nouriel Roubini scaled

Američki ekonomist Nouriel Roubini ne očekuje brzi uspon američke ekonomije.

- Naravno da ćemo doći do uspona u drugoj polovici godine. Samo to neće biti stvarno, već obmana, rekao je Roubini za Der Spiegel.

Ekonomija se toliko srušila da je gotovo neizbježno da će u nekom trenutku opet rasti.
- Ali to ni na koji način neće nadoknaditi pad. Čak i na kraju 2021. američka ekonomija će još uvijek biti ispod nivoa s početka 2020., previše se srušila, rekao je 62-godišnji ekonomist, koji redovno komentira trenutne ekonomske probleme.

Roubini je također skeptičan prema dugoročnoj euforiji na berzama nakon ekonomskog pada.

- Berza sebe zavarava, rekao je ekonomist. - Najbogatijih deset posto Amerikanaca posjeduje 90 posto temeljnog kapitala, dok 75 posto uopće ne posjeduje dionice.

- Sistem je bolestan i zato ljudi izlaze na ulice, rekao je Roubini. Nemiri zbog nasilne smrti Black Georgea Floyda u Minneapolisu imali su i socijalnu pozadinu.

- Mnogi zaposlenici koji nisu redovno zaposleni na puno radno vrijeme nakon tri mjeseca više ne primaju državne transfere. Nakon toga više ne mogu plaćati račune za stanarinu i telefonske račune, a struja i voda su isključeni.

Roubini ne vjeruje da će Donald Trump dobrovoljno napustiti Bijelu kuću u slučaju poraza na predsjedničkim izborima u novembru. Trump ne bi lako podnio tijesni izborni poraz.

- Krivit će Kinu, Rusiju, crnce ili imigrante i ponašati se kao diktator banana republike. Naoružat će svoje sljedbenike. Naokolo ima dovoljno naoružanih bijelih fašista. Često ističe drugi amandman ustava koji građanima omogućava posjedovanje oružja.

Roubini je postao poznat prije nekoliko godina zbog svog ranog upozorenja da će puknuti američki stambeni mjehur.

Također je predvidio neka kretanja u sljedećoj globalnoj finansijskoj krizi. Roubini je autor Project Syndicate, mreže članaka i komentara. Nedavno je ovdje pisao o posljedicama krize corone na globalnu ekonomiju. Prema njemu, svijet se slijeva u savršenu oluju finansijskih, socio-ekonomskih i ekoloških rizika.

Indikator.ba