fbpx

ECB prekida otkup obveznica i najavljuje niz povećanja kamatnih stopa nakon 11 godina

ecb eurosistem

Evropska centralna banka potvrdila je u četvrtak da će prekinuti dugotrajnu shemu otkupa obveznica 1. jula i nagovijestila niz povećanja kamatnih stopa od jula jer se bori protiv tvrdoglavo visoke inflacije. 

Budući da je rast cijena prošlog mjeseca porastao na rekordnih 8,1% i brzo se proširio, ECB ukida poticajne mjere koje su bile na snazi veći dio decenije.

Cilj je spriječiti prodor brzog rasta cijena kroz odnos cijena-plata koju je teško prekinuti.

Nadovezujući se na dugo obećani potez, ECB je rekla da će okončati svoj Program otkupa imovine, svoj glavni podsticajni alat od dužničke krize u eurozoni, te je rekla da će povećati stope za 25 baznih bodova u julu , a zatim ponovo u septembru, moguće i većim procentom.

"Upravno vijeće namjerava da podigne ključne kamatne stope ECB-a za 25 baznih bodova na svom sastanku o monetarnoj politici u julu", saopšteno je iz ECB-a, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, Upravno vijeće očekuje da će u septembru ponovoo povećati ključne kamatne stope.

Ako se srednjoročni izgledi za inflaciju nastave ili pogoršaju, vjerovatan je veći rast na sastanku u septembru.

ECB-ova depozitna stopa sada iznosi minus 0,5%, a šefica ECB-a Christine Lagarde rekla je da bi se mogla vratiti na nulu ili malo iznad do kraja trećeg tromjesečja.

Tržišta, međutim, očekuju još agresivnije djelovanje, povećanje cijena od 135 baznih bodova do kraja ove godine, ili povećanje na svakom sastanku od jula, s nekim pomacima većim od 25 baznih bodova.

ECB nije podigla stope 11 godina, a depozitna stopa je u negativnom od 2014. godine.

Agencije