fbpx

Corbyn traži novu carinsku uniju Velike Britanije i EU-a

corbyn epa 1

Vlada je odbacila prijedlog čelnika laburista koji bi omogućio Velikoj Britaniji trgovanje bez carina i nakon što napusti Evropsku uniju.

Velika Britanija trebala bi dogovoriti neku novu carinsku uniju s Evropskom unijom nakon Brexita i ne ostavljati Britance u "crnoj rupi", izjavio je u ponedjeljak opozicioni čelnik Jeremy Corbyn, ali takav prijedlog Vlada odbacuje.

"Laburistička stranka će nastojati pregovarati o potpuno novoj carinskoj uniji između Velike Britanije i EU-a, kako bi osigurala da ne bude carinjenja u trgovini s Evropom", rekao je predsjednik te najveće opozicione stranke u zemlji.

Na taj način čvrsta granica u Sjevernoj Irskoj ne bi bila potrebna, kazao je Corby u Coventryju, centralnom dijelu Engleske, prenosi France Presse.

"Svaka zemlja koja je geografski bliska EU, a nije njena članica - bilo da je riječ o Turskoj, Švicarskoj ili Norveškoj - održava čvrste veze s EU-om", rekao je Corbyn.

Za slobodu u potpisivanju ugovora

"Velikoj Britaniji će trebati veza koja će biti baš po njenoj mjeri", istakao je.

Vlada Therese May odbacila je Corbynov prijedlog, koji bi omogućio Velikoj Britaniji trgovanje bez carina i nakon što napusti Uniju.

"Velika Britanija neće tražiti ulazak u carinsku uniju s EU-om kad iduće godine ode iz nje", poručio je u ponedjeljak glasnogovornik premijerke Therese May.

"Vlada neće ući u carinsku uniju. Želimo imati slobodu u potpisivanju naših trgovinskih ugovora i uspostavi takvih uloga s cijelim svijetom", rekao je glasnogovornik, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije