fbpx

Cijene rastu: Vlast pasivna, građani aktivni - ali na društvenim mrežama

nafta

Predstavnici vlasti ne preduzimaju ništa kako bi obuzdale svakodevna poskupljenja. Građani nezadovoljstvo iskazuju uglavnom na društvenim mrežama. 

Građani Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama pozivaju na bojkot benzinskih pumpi za vikend. Za sada je nepoznat organizator bojkota. Dok cijena nafte na svjetskom tržištu pada, cijene goriva u BiH rastu. Mišljenja građana su podijeljena koliko ova inicijativa može imati uspjeha.

Inspekcije u oba entiteta pojačano kontrolišu bezinske pumpe na kojima se po pravilu nikada ne mogu isprazniti zalihe koje su nabavljane po većim cijenama. Izriču se i kazne. Ali gorivo ne pojeftinjuje.

DUŠAN SRDIĆ, predsjednik Udruge potrošača „Reakcija“

„Mi nismo osjetili to sankcionisanje bezinskih stanica, ali možda sa njihove strane tu drugu sankciju jesmo dodatnim nametima, odnosno povećanjem cijena na našem tržištu“.

2008. godine barel nafte koštao je rekordnih 147 dolara, a tada je na našim pumpama gorivo bilo oko 2,20 KM po litru. Ovih dana barel košta 113 dolara, a litar goriva kod nas dostiže i 3,80 KM. Iako je danas barel nafte jeftiniji 23 posto nego 2008. godine, litar goriva na pumpama je 70 odsto skuplji nego 2008. Distributeri ovaj nesrazmjer objašanjavaju znatno većim rafinerijskim cijenama i kursu dolara koji je gotovo dostigao evro.

ALEKSANDAR LJUBOJA, ekonomski analitičar

„Najveći problem su veletrgovci sirovina, prerađivači nafte. To su rafinerije koje zaista neopravdano prave vještačke nestašice i ucjenjuju kupce tako da ovih dana smo svjedoci da rafinerije prave ekstra profite“.

Sa svakodnevnim poskupljenjima teško se nose svi, a možda najteže penzioneri.

Dok građani gledaju kako će sastaviti kraj s krajem prihodi države nikada veći. U prvih pet mjeseci ove godine veći su za 739 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine. Bez obzira na pune kase, nikom iz vlasti ne pada na pamet da se odrekne bilo čega. O eventualnom ukidanju akciza i uvođenju diferenciranih stopa PDV-a više niko i ne priča. A i ta priča ima drugu stranu.

MIRO DŽAKULA, ravnatelj UNOBiH

„Dobili su 739 miliona više za ovih prvih pet mjeseci u odnosu na rekordnu 2021. godinu. Ja mislim da se sva socijalna pitanja mogu riješiti tim. Ja mislim da ima dovoljno da se vidi kojima je ljudima najpotrebnije, da se kroz socijalne programe pomogne tim ljudima, a da porez plaćaju svi oni koji trebaju da plate“.

One koji o svima nama odlučuju poskupljenja očito ne brinu. A i zašto bi, imajući u vidu njihova primanja. Ne kaže se uzalud „Nije gorivo nikada skupo. Vaš problem je što nemate službeni automobil.“

BHRT