fbpx

Cijene nafte u 2021. godini porasle više od 50 posto

nafta trziste

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i u posljednjoj sedmici prošle godine jer trgovci očekuju nastavak oporavka gospodarstava, a time i potražnje za naftom, pa su u cijeloj 2021. godini zabilježile rast veći od 50 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloe sedmice 2.15 posto, na 77.78 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1.9 posto, na 75.21 dolar.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela u cijeloj prošloj godini zabilježila rast od 50.5 posto, najveći od 2016. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 55.5 posto, najviše od 2009. godine, kada je poskupio više od 70 posto.

Najviše razine u prošloj godini cijene su dosegnule u oktobru, kada se barelom na londonskom tržištu trgovalo po 86.70 dolara, a na američkome po 85.41 dolar.

“Imali smo deltu i omikron varijantu koronavirusa, razne vrste lockdowna i ograničenja putovanja, ali potražnja za naftom ostala je relativno stabilna. To možete pripisati poticajima koji podupiru potražnju i ograničenoj ponudi”, rekao je Craig James iz brokerske tvrtke CommSec.

Globalna potražnja za naftom porasla je u 2021. jer se svjetsko gospodarstvo, podržano golemim monetarnim i fiskalnim poticajima, oporavlja od korona-krize.

S vremena na vrijeme rast cijena poremetilo bi širenje koronavirusa, što je mnoge zemlje navelo na ponovno uvođenje ograničenja u vezi putovanja, no potom bi cijene nafte ponovno porasle.

U novoj se godini očekuje daljnji rast cijena, zahvaljujući daljnjem oporavku potražnje za mlaznim i ostalim gorivima. No, ne tako snažan kao lani.

U anketi Reutersa, u kojoj je sudjelovalo 35 ekonomista i analitičara, procjenjuje se da bi prosječna cijena barela na londonskom tržištu u 2022. godini mogla iznositi 73.57 dolara, 2 posto manje nego što se očekivalo u prethodnoj anketi.

A s cijenom nafte blizu 80 dolara Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici predvođeni Rusijom vjerojatno će na sastanku 4. januara potvrditi odluku o povećanju proizvodnje u februaru za 400 hiljada barela dnevno, smatraju analitičari.

Agencije