fbpx

Cijene hrane u cijelom svijetu najviše u posljednjih deset godina

market roba

Foto: EPA-EFE

Prema Ujedinjenim nacijama, cijene hrane u cijelom svijetu su najviše u posljednjih deset godina. Među razlozima za to istaknuti su velika potražnja i slaba žetva.

Iz Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) saopštili su da su se desila poskupljenja tokom tri mjeseca uzastopno. Istaknuto je da je to poskupljenje u oktobru iznosilo tri posto u odnosu na mjesec ranije. Poskupjeli su biljno ulje i pšenica.

Indeks cijena hrane FAO-a prati cijene hrane tokom svakog mjeseca. Ovaj indeks je veći za 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Najveći je od jula 2011.

Cijena pšenice, koja se uzgaja na najvećoj površini u odnosu na ostale kulture, je prošli mjesec bila viša za pet posto zbog smanjenih žetvi u velikim izvoznicama ove namirnice - Kanadi, Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Ječam, riža i kukuruz su također poskupjeli. Porastao je indeks cijena povrća FAO-a, i to za devet posto.

Poskupljenje palminog ulja je posljedica zabrinutosti uzrokovane smanjenjem proizvodnje ovog ulja u Maleziji. Kao razlog smanjenja proizvodnje naveden je nedovoljan broj radnika migranata. U FAO-u su naglasili da postoji velika potražnja za većim brojem namirnica.

CNN je napomenuo da su cijene prehrambenih potrepština pod pritiskom nepovoljnih klimatskih uslova, poremećaja u globalnom lancu opskrbe, nedostatku radnika i rastućih troškova proizvodnje. U međuvremenu, trgovine u nekim od ekonomski najznačajnijih država svijeta nastoje da imaju dovoljno potrepština. U Velikoj Britaniji se već dešavala nestašica u prodavnicama, a osim spomenutih, razlog za to jeste i Brexit.

Kinesko Ministarstvo trgovine je prošlosedmičnom preporukom izazvalo veliku paniku u ovoj državi. Preporučeno je lokalnim vlastima da stanovništvu osiguraju zalihe hrane koje će biti dovoljne za zimu.

Veliki proizvođači namirnica povisili su cijenu većine najtraženijih proizvoda. Među tim proizvođačima su Unilever, Kraft Heinz i Mondelez. Prema pisanju CNN-a, postoji mogućnost da pojedini artikli pojeftine.

Indeks cijena mesa FAO-a smanjuje se već tri mjeseca uzastopno zbog smanjene potražnje za svinjama u Kini. Cijene šećera su prošli mjesec bile niže, ali nakon šest mjeseci poskupljenja.

Klix