fbpx

Cijene hrane, alkohola i duhana u Evropi porasle za 0,15 posto

hrana cijene 12

Veliki skok cijena energenata i skupljih usluga povećao je inflaciju potrošača u eurozoni u maju, kako se i očekivalo, uzimajući u obzir stopu rasta cijena malo iznad cilja evropskih centralnih banaka. 

Statistički ured Evropske unije Eurostat potvrdio je da je inflacija u 19 zemalja, koje dijele euro, porasla 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, te za dva posto u odnosu na prošlu godinu, kako je ranije procijenjeno. ECB želi zadržati inflaciju ispod, ali blizu dva posto.

Cijene energije porasle su za 1,19 posto u odnosu na prošlu godinu, usluge 0,45 posto, dok su hrana, alkohol i duhan porasli za 0,15 posto, prenosi Investing.com.

Bez onoga što ECB naziva osnovnom inflacijom, cijene su porasle 0,2 posto na mjesečnom nivou i samo 0,9 posto na godišnjem nivou.

Ekonomisti očekuju da će inflacija biti čak i viša krajem godine, približavajući se 2,5 posto jer oporavak od pandemijom izazvane dvostruke recesije i nedavna povećanja cijena robe povećavaju pritiske na cijene.

Međutim, ECB vjeruje da je rast inflacije privremen i obećao je da će svoju monetarnu politiku držati labavom jer će pokretači rasta cijena nestati početkom sljedeće godine, a inflacija će biti ispod cilja u godinama koje dolaze.

Izvor: Hayat.ba