fbpx

Cijene goriva rekordne, vlasti bez odgovora

gorivo fbh

 Cijene goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini na rekordnom su nivou. 

Veće nego u Hrvatskoj i Sloveniji. Ništa bolja situacija nije ni sa cijenama osnovnih životnih namirnica. Građani preživljavaju, a vlasti i dalje bez konkretnih poteza, za razliku od susjednih zemalja. 

Ekonomski stručnjaci predlažu mjere i upozoravaju, no nadležni i dalje bez reakcije.

Tri marke i 76 feninga. Toliko je na jednoj od pumpi u Sarajevu potrebno izdvojiti za litar dizela.

Prosječna cijena na ostalim pumpama je oko tri i po marke po litru dizela, dok je svega deset feninga jeftiniji benzin. Cijene rekordne, novčanici sve prazniji.

Dok vlasti uglavnom ćute, ekonomisti predlažu dvije mjere. Prva, pod hitno i bez odlaganja suspendovati akcize na gorivo.

Druga mjera uključuje obračun PDV-a, ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodajne cijene od dvije marke koja je bila prije godinu dana.

"Da sutra donesu mjeru privremene suspenzije naplate akciza one ne bi imale ni približno isti efekat da je donesena u februaru ili martu kada je to trebalo da se uradi jer tada kada usporedite kakav je nivo cijena bio u februaru ili martu i danas onda možete vidjeti koliko je izostanak tako jedne mjere donio štetne posljedice po građane BiH", kaže ekonomski stručnjak Faruk Hadžić.

Opširnije u prilogu:

BHRT