fbpx

Cijena gasa u Evropi dostigla rekordan iznos

gas evropa

 Isporuka ruskog prirodnog gasa ka Njemačkoj putem velikog gasovoda “Jamal-Evropa” kreće se u suprotnom pravcu treći dan zaredom, podaci su njemačkog operatera Gascade.

Cijena gasa u Evropi dostigla je nove rekordne iznose nakon što je protok kroz Jamal promijenio smjer, za šta Kremlj tvrdi da nema političke implikacije.

Dva velika njemačka potrošača saopštila su da “Gazprom” poštuje svoje obaveze u isporuci, ali nisu objavili detalje koji im je izvor za energent.

“Gazprom” rezerviše dodatni kapacitet na aukcijama za isporuku preko Ukrajine i ka Njemačkoj preko rute Jamal kada za to ima dovoljno zahtjeva. Za danas nisu rezervisani kapaciteti izvoza preko Jamala.

Protok na mjernoj stanici Malnou na njemačko-poljskoj granici kreće se ka istoku iz Njemačke ka Poljskoj sa količinom od 1.180.000 kilovata na sat i očekuje se da će tako ostati i tokom dana.

Stepeni protoka i njihov smjer kroz Jamal regulišu se prema zahtjevima korisnika i mijenjaju se između kretanja ka istoku, što znači usmjeravanje gasa iz Njemačke ka Poljskoj i zapadno, što je trajalo oko sedam dana u novembru.

Protok kroz gasovod “Jamal-Evropa” u padu je od subote, 18. decembra, zbog čega je u porastu cijena gasa u Evropi.

Srna