fbpx

Breton: EU već ima uslove za otvaranje turizma

Breton

Evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton kazao je da Evropska unija već ima prave uslove za sigurno otvaranje turizma tokom ljeta. 

On je jučer na Forumu o održivom turizmu u Portu naglasio da je situacija i dalje teška, ali da EU ima sredstva za otvaranje turizma, prenijela je danas “Sinhua”.

“Situacija ostaje teška. Međutim, siguran sam da konačno vidimo svjetlo na kraju tunela i sada imamo sredstva”, rekao je Breton.

Prema njegovim riječima, značajno povećanje kapaciteta za proizvodnju vakcine nagovještava da će biti dovoljno doza za vakcinisanje 70 posto stanovništva u EU do sredine jula.

Breton je istakao da su Evropski parlament i Evropski savjet sada spremni da do kraja mjeseca završe pregovore o Covid pasošima u Evropi, te da je ubijeđen da će sertifikati biti spremni za ljeto.

Portugalski ministar ekonomije Pedro Siza Vieira izjavio je na forumu da članice EU treba da usvoje zajednički pristup ponovnom otvaranju turizma usredsređujući se na neposredan oporavak tog sektora.

On je naglasio da je sektor turizma ključan za oporavak evropskih ekonomija u svjetlu krize izazvane pandemijom Covid 19.

Izvor: Agencije