fbpx

Bill Gates i Evropska unija zajedno ulažu milijardu dolara

bill gates

Evropska unija (EU) i američki milijarder Bill Gates planiraju da kroz zajednički investicioni fond prikupe do milijardu dolara za uvođenje nisko-ugljeničnih tehnologija, potrebnih Uniji u ostvarenju svojih ciljeva vezanih za klimatske promjene. 

“Ova sredstva će biti usmjerena na proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora energije, održiva avijacijska goriva, tehnologije za uklanjanje CO2 iz atmosfere i dugotrajno skladištenje energije”, saopštila je u srijedu Evropska komisija, a prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Gates je u izjavi poručio da je dekarbonizacija globalne ekonomije najveća prilika za inovacije koju je svijet ikada vidio i da očekuje da će Evropa igrati ključnu ulogu u tom procesu, zahvaljujući svojim klimatskim ambicijama i liderstvu u nauci i tehnologiji.

EU se obavezala da ima ukupno nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine, a ova ulaganja će se fokusirati i na izgradnju velikih komercijalnih projekata kako bi se smanjili troškovi uvođenja novih tehnologija.

Oni će sadržati grantove i druge finansijske instrumente, pri čemu će doprinos EU dolaziti iz postojećih fondova, uključujući budžet Unije i EU fond za inovacije, a Gatesova kompanija Breakthrough Energy Ventures bi to podržala istim iznosom, kako bi se preko fonda Breakthrough Energy Europe – BEE) od 2022. do 2026. godine zajednički osiguralo do 820 miliona eura, odnosno milijardu dolara.

Izvor: Agencije