fbpx

Apel Udruženja poljoprivrednika FBiH: Hitno ponuditi otkupnu cijenu za pšenicu i ječam

psenica2020

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se saopštenjem za javnost u kojem je zatražilo hitno reagiranje Direkcije robnih rezervi Federacije BiH i ponudu otkupne cijene za pšenicu i ječam.

"Žetva je skoro na samom kraju (pšenica, ječam), a da se otkupna cijena još zvanično ne zna. Tražimo hitno reagiranje i ponudu cijene od robnih rezervi Federacije BiH. Kako znamo ove godine su robne rezerve dobile značajno više sredstava iz budžeta. Sredstva su izdvojena upravo da bi se moglo pravovremeno reagirati i otkupiti što više domaće pšenice. Dakle krajnje je vrijeme za otkupnu cijenu pšenice i njen otkup", saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kako navode iz ovog udruženja, prema njihovim saznanjima sa terena, dešavaju se iste stvari kao i dosad - pšenicu otkupljuju privatnici i spremaju je za izvoz u Tursku.

"Robne rezerve to trebaju spriječiti, naravno u saradnji sa vlastima, da ne bi opet došli u situaciju da uvozimo skupu robu", poručili su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Akta.ba