fbpx

Afera Folksvagen drma auto-svet

Skandal u režiji auto-giganta iz Nemačke: "Folksvagen" ugradio softver za lažni prikaz u 11 miliona vozila. Prvog dana akcije pale 17, drugog dodatnih 20 odsto.

svet folksgejt

Piše: P. Živković

Posle neviđenog skandala koji je izazvalo priznanje čelnika "Folskvagena" da su na tržištu SAD prodali 500.000 automobila koji su imali specijalni softer koji je lažno prijavljivao podatke o emisiji CO2 u atmosferu, usledila je prva kazna i pad akcija na berzama od neverovatnih 15 milijardi evra!

Pri tome je izvesno da će američka Agencija za zaštitu životne sredine kazniti kompaniju iz Volfsburga sa 18 milijardi dolara, uslediće i povlačenje svih skoro 500.000 vozila uz obeštećenje vlasnicima, ali je posle potvrde Minstarstva pravosuđa SAD da je pokrenulo krivičnu istragu, jasno da se kraj mukama ne nazire.

- Totalno smo zaj... - rekao je izvršni direktor "Folskvagena" za SAD Majkl Horn i to u trenutku kada nije znao da su šefovi "Folksvagena" priznali da je čak 11 miliona njegovih automobila s pogonom na dizel širom sveta opremljeno posebnom vrstom motora koji mogu da lažiraju podatke o emisiji štetnih gasova!

Na neviđenoj vatri se peče generalni direktor Martin Vinterkorn s kojim su odmah kontaktirale i nemačke savezne vlasti.

- To što se desilo je strašno. Izvinjavam se svima. Sarađivaćemo maksimalno u istrazi. Izdvojićemo 7,2 milijardi dolara za pokrivanje troškova - rekao je skrušeno Vinterkorn od koga se očekuje da da ostavku ali tek pošto "položi račune". A da mu se ne piše dobro dokaz je komentar Dojče velea sa samo jednim stavom: najurite Vinterkorna koji će reći: "Da, lagali smo i varali, ali ja ništa nisam o tome znao".

Berze nisu ništa čekale pa su akcije nemačke firme na Frankfurtkoj berzi u utorak pale za dodatnih 20 odsto, nakon što su prethodnog dana izgubile 17 odsto vrednosti. Jedina dobra vest za Nemce je saopštenje sa ove strane okeana, iz Evropske unije, odakle je poručuno da je "još prerano za pokretanje evropske istrage protiv 'Folksvagena'".

Istraga u SAD predstavlja dodatni pritisak za "Foksvagen", koji je u prvoj polovini tekuće godine bio najveći proizvođač automobila na svetu, po obimu prodaje. Nemački mediji podsećaju da je moćni "Radnički savet 'Folskvagena'" nedavno pozvao na odgovornost čelnike kompanije zbog pada prodaje u SAD, najvažnijem tržištu automobilske industrije na svetu...Umesto "zvona na uzbunu" usledilo je saopštenje nadležnih službi SAD, koje su, u poslednjih 16 meseci, pokušavale da dokažu da "Nemci nešto muljaju"...

I usledilo je šokantno otkriće: "Folksvagen" je u oko 482.000 svojih automobila u dizel i u automobile "audi" u SAD ugradio uređaj koji isključuje kontrolu emisije štetnih gasova kada se vozi uobičajeno, a uključuje kada vozilo prolazi testove emisije.

- Kada je taj uređaj isključen, automobil ispušta u vazduh gasove koji su štetni po zdravlje, kao što je nitrogen oksid, i to u količinama koje su čak 40 odsto veće od standardne emisije - tvrdi američka Agencija za zaštitu životne sredine, koja je zajedno sa kalifornijskim vlastima otkrila ovaj problem.

Ostali giganti za sada ćute! Niko se ne raduje problemima "Folskvagena" jer znaju da će poverenje kupaca biti žestoko uzdrmano. Svi podvlače jednu stvar: kada se povlače automobili, zbog naknadno otkrivenog kvara to je jedno, ali kada neko svesno krene u varanje kupaca do je - kraj!

svet folksgejt

OGLASILA SE I KANCELARKA

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od "Folksvagena" da obezbedi punu transparentnost u skandalu povezanom sa njegovim automobilima koji su lažirali podatke o nivou zagađenja vazduha.

- S obzirom na tešku situaciju, od ključnog značaja u ovom trenutku je da se obezbedi puna transparentnost i raščisti čitava stvar. Ja se nadam da će činjenice što pre isplivati na svetlo dana - izjavila je Angela Merkel.

PLATA ŠEFA - 15 MILIONA

Martin Vinterkorn je na čelu Folskvagen grupe od 1. januara 2007. Ovaj metalurg po struci, vlasnik više prestižnih diploma, rođen je 24. maja 1947. i pre postavljanja na mesto prvog čoveka najvećeg nemačkog automobilskog koncerna, "službovao" je na mnogo uticajnih metsa od člana UO FK Bajern do čelnika "Poršea".

Godišnja plata mu je sa svim bonusima i dodacima bila u 2014. godini, ako je verovati izvorima "Blumberga", ravno 15.015.478 evra!

Izvor: vecernje novosti