fbpx

Dva konkursa za tri mjeseca: Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u carstvu nepotizma

3orkuzno tuzilastvo

Svega par mjeseci nakon prvog konkursa na kojem su kao stručni saradnici primljeni sinovi banjalučkih tužilaca, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka raspisalo je novi konkurs, a dva upražnjena mjesta su, po već ustaljenom šablonu, rezervisana za podobne.

Izvor “EuroBlica” blizak pravosuđu otkriva da su radna mjesta rezervisana za ćerku Republičkog javnog tužioca D.G. i sina sudije Okružnog suda u Prijedoru D.M. 

– Nakon prvog konkursa u banjalučkom tužilaštvu uslijedio je nezapamćeni pritisak da se raspiše još jedan konkurs čiji je jedini i osnovni cilj da se prime djeca onih koji već godinama rade u pravosuđu – otkriva odlično obavešteni izvor “EuroBlica”.

Da je pritisak bio veliki govori i podatak da su u protekle dvije godine u banjalučkom tužilaštvu raspisana svega tri konkursa, s tim da su posljednja dva u rasponu od svega tri mjeseca.

Zagarantovane pozicije

Izvor iz pravosuđa dodaje kako je banjalučko tužilaštvo odavno postalo mjesto uhlebljenja djece i najbližih članova porodica nosilaca pravosudnih funkcija.

– U svega par mjeseci u banjalučkom tužilaštvu bila su raspisana dva konkursa, s tim da je ovaj poslednji konkurs nedavno završen. U toku je razgovor sa kandidatima, ali ništa bitno se neće promijeniti, jer su pozicije već zagarantovane podobnima – dodaje izvor “EuroBlica”.

– Kako mogu pogledati u oči običnom narodu, ako već godinama prećutno dozvoljavaju ovakve stvari i to bez imalo stida?! Kako pogledati u oči drugoj djeci koja su završila fakultet, a danas rade kao konobari, jer se ne mogu zaposliti i raditi ono za šta su se školovali?! Ovo je bruka i sramota za sve nas – istakao je izvor iz pravosuđa RS.

Rupa u zakonu

Naravno, sve navedeno omogućila je ogromna rupa u zakonu, jer, slučajno ili namjerno, zapošljavanje stručnih saradnika u pravosudne institucije nije regulisano tako da bi se izbjegao nepotizam.

U protekle dvije godine u banjalučkom tužilaštvu raspisana su svega tri konkursa, s tim da su poslednja dva u rasponu od svega tri mjeseca.

Ivana Korajlić, portparol Transparensi internešnela, upozorava da konkursne procedure prilikom zapošljavanja administrativnog osoblja i stručnih saradnika u pravosudne institucije omogućavaju nepotizam.

– Zapošljavanje stručnih saradnika je bitno regulisati, jer se radi o prvom ulasku u pravosudne institucije, a sa ovih pozicija se kasnije imenuju sudije i tužioci. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nije prva pravosudna institucija, jer smo već imali predsjednike sudova koji su zapošljavali svoju rodbinu na sekretarske i druge administrativne pozicije – podsetila je Korajlićeva.

VSTS

Iako iz TI odavno ukazuju na ovu pravnu prazninu ništa se do danas nije promenilo, a kako stvari stoje, neće ni u budućnosti.

Zanimljivo je da je u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH ovaj problem riješen, pa članovi VSTS odmah podnose ostavku ukoliko njihovi najbliži konkurišu na neku od pravosudnih funkcija u BiH.

– Zakon reguliše sve ono što se dalje dešava, a vezano je za imenovanje na pozicije sudija i tužilaca, ali ta prva tačka ulaska u pravosuđe nije adekvatno regulisana, jer nema ograničenja oko sukoba interesa i sprečavanja nepotizma. Na taj način se, jednostavno rečeno, uđe u pravosuđe i steknu određena iskustva, a poslije su otvorena vrata za odgovornije pozicije, koje traže prethodno iskustvo rada u pravosuđu – smatra Korajlićeva.

U toku razgovori s kandidatima

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka potvrdilo je da je konkurs za dva stručna saradnika objavljen 20. decembra 2017.

– U toku ovog mjeseca obaviće se intervjui sa prijavljenim kandidatima koji ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa – naveli su iz tužilaštva.

Dodaju kako su od januara 2016. objavljena 3 konkursa, te da je u ovoj instituciji zaposleno ukupno 6 stručnih saradnika.

(EuroBlic)