fbpx

Duži rok neće spasiti Agrokomerc

1agro2303

Vlada Federacije i Općinski sud u Bihaću nisu u koordinaciji kada je u pitanju sudbina bivšeg giganta iz Velike Kladuše, smatra Šefik Smlatić 

Nakon što je Vlada FBiH izmijenila Odluku o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, novi krajnji rok za konsolidaciju ovog privrednog društva je 10. juli 2019. godine.

Prošlog mjeseca Općinski sud u Bihaću je donio rješenje o imenovanju privremenog stečajnog upravnika koji ima zadatak da sačini izvještaj na licu mjesta prije nego sud pokrene stečaj Agrokomerca na zahtjev šest predlagača iz Cazina i Velike Kladuše. Privremenog stečajnog upravnika Šefika Smlatića pitali smo da li produženje roka o finansijskoj konsolidaciji Agrokomerca odgađa započeti proces.

- Stečaj je najčistiji i najpravedniji način i davno se morao provesti u Agrokomercu, ali protivnici toga su oni koji su odgovorni za dugogodišnje kriminalno stanje u koje je Agrokomerc doveden. Osim toga, dok je trajao regularni rok za finansijsku konsolidaciju, oni su prodali najznačajniji dio Agrokomerca, iako to po zakonu nisu smjeli, a direktor koji ih je trebao na to upozoriti, čak je dao i svoju saglasnost. Također, uslov za finansijsku konsolidaciju su i potpisani ugovori sa povjeriocima o izmirenju duga, a oni nisu napravili to ni sa jednim povjeriocem. Produženje roka je dalji pokušaj prikrivanja onoga što bi se moglo otvaranjem stečaja objelodaniti od počinjenog kriminala u Agrokomercu, kaže nam Šefik Smlatić.

Njegov izvještaj o zatečenom stanju i preporukama od suda ovlaštenog predstečajnog upravitelja mogao bi biti završen naredne sedmice i predan Općinskom sudu u Bihaću. Dalja sudbina Agrokomerca zavisit će od konačne odluke Suda o pokretanju stečaja u Agrokomercu ako i Sud svoju odluku ne prolongira.

FAHRUDIN BENDER, Oslobodjenje