fbpx

Dodikova partokratija: Ko nije poslušan stranački vojnik, ostaje bez pozicije!

1raskol

Ko nije bio poslušan stranački vojnik na prethodnim izborima, sada će da ostane bez pozicija koje mu je obezbijedila stranka čiji je član. To je jasno najavio predsjednik SNSD-a a odluka je počela da bude provođena u djelo.

Smjena direktora je počela. Milorad Dodik je prije nekoliko dana najavio da će bez posla da ostanu svi direktori javnih preduzeća i funkcioneri koji nisu dovoljno podržali kandidate vladajuće koalicije na prethodnim izborima. Nezvanično, predsjednik SNSD-a, kako prenose pojedini mediji, čisti i one funkcionere koji nisu donijeli dovoljan broj glasova vladajućoj koaliciji. Dodik je prije nekoliko dana rekao da smatra da je to sasvim legitimno.

Prvo je prije nekoliko dana u policiji saslušan direktor Puteva Republike Srpske čije aktivnosti nikome nisu smetale prije izbora. BN saznaje da je smijenjena i jedna službenica u jednom ministarstvu zbog toga što je vidjena na Trgu Krajine na okupljanju grupe „Pravda za Davida", a najnovija je informacija da je smijenjen i generalni direktor rudnika i termoelektrane Ugljevik Đorđe Popović. 

Popović je odbio smjenu i obustavio izvršenje odluke Nadzornog odbora. Saznajemo da se danas u Banjaluci sastao i sa predsjednikom DNS-a Markom Pavićem čiji je član. Pavić se danas sastao i sa Miloradom Dodikom, ali i pored interesovanja medija nakon tog sastanka i jedan i drugi su sjeli u vozila i otišli.

Ništa nema legitimno u tome da stranke, broj glasova i rad na terenu za stranke određuje ko će biti postavljen ili smijenjen sa pozicija u preduzećima u vlasništvu Republike Srpske, kaže urednik portala Buka Aleksandar Trifunović.

Trifunović navodi jasne primjere u kojima je direktorima preduzeća bitno samo šta misli šef njihove stranke iako nisu direktori stranačkih već preduzeća Republike Srpske.

Politička analitičarka Tanja Topić navodi da je sve ovo pokazatelj da živimo u klasičnom partokratskom sistemu u kojem su najvažniji interesi stranaka koji su ispred interesa i građana i Republike Srpske.

U Republici Srpskoj o vašoj smjeni ne odlučuju rezultati vašeg rada, stručnost ili nestručnost, već isključivo poslušnost i lojalnost određenoj političkoj partiji na vlasti, zaključuje Tanja Topić.

(BN TV)