fbpx

Direktore srednjih škola imenovaće Vlada i ministri!

1srednja skola

Umjesto školskog odbora, ubuduće će direktore srednjih škola u Srpskoj imenovati Vlada i to na prijedlog ministra, čim se usvoji Zakon o srednjem obrazovanju.

Po isteku mandata, direktor će ponovo moći da se vrati na staro radno mjesto. U Aktivu direktora kažu da školski odbor ni do sada nije odlučivao samostalno, dok u Sindikatu obećavaju da će se boriti da u direktorsku fotelju niko ne sjedne zbog političkog dresa.

– Svi se kunu da je prosvjeta, odnosno školstvo nezavisno od politike, da je depolitizovano, ali svjedoci smo da se politika uvukla u sve pore života, tako i u prosvjetu. Mi iz Sindikata ćemo pratiti šta se dešava i uvijek ćemo predlagati najbolje ljude za te pozicije. Vjerujem da će biti uvaženo i naše mišljenje – navodi Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

– Školski odbor ni u važećem Zakonu u izmaku, nije imao konačnu odluku. Školski odbor je imao obavezu da predložio ministru, ali bez saglasnosti ministra, niedan direktor nije mogao da bude imenovan. Imenovanje direktora mora da bude ovisno o struci, etici i rezultatima rada. Ne smije da bude nezavisno od ovih kategorija, a o svim drugim kategorijama je sada sve relativno – rekla je Kristina Mrđa iz Aktiva direktora srednjih škola.

Koliko će imenovanje direktora ubuduće biti nezavisno od politike, iz Ministarstva prosvjete nisu odgovorili. Umjesto toga poručuju da sve rade u skladu sa propisima.

– Organe rukovođenja i organe upravljanja u javnim ustanovama bira osnivač, a osnivač javnih škola je Vlada u ime Republike – navode iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Tako će radno mjesto direktora postati javna funkcija. U Ministarstvu podsjećaju da će takva funkcija garantovati direktoru mogućnost da se vrati na staro radno mjesto po isteku mandata.

(ATV)