fbpx

Ako zapalite cigaretu u lokalu mogli bi ostati bez 600 KM

cigarette 599485 1280

“Ako žele da usaglase evropske norme, hajte molim vas potrudite se za građane RS, da te plate budu kao evropske norme, pa da onda i kazne budu iste kao i u Evropi. Konobari u RS imaju platu između 400 i 500 maraka, većina njih ne radi kao prijavljeni. Njima kazne idu i do 3000 maraka. Znači to je jedno šest, sedam, osam plata konobarima”, objašnjava Željko Tatić

Ako dozvoli da se zapali cigareta u lokalu, vlasnik ostaje bez, vjerovali ili ne, šest hiljada maraka.

A čak tri hiljade platiće samo zbog pepeljare na stolu. Manja, ali opet, užasno visoka kazna je i za nesavjesnog gosta koji, i pored zabrane, odluči da pripali u ugostiteljskom objektu – on će ostati bez 600 maraka.To su kazne koje predviđa Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih proizvoda. Većina ih je dočekala na nož.

– Mislim da kazne nisu realne i da su te kazne radi punjenja državnog budžeta, a ne zbog zdravlja ljudi.

– Mislim da je to glupost. Ako se usvoji, prođe taj zakon, mislim, mi sve kafane trebamo zatvoriti. Ali čim će puniti budžet?

– Da su kazne realne što se toga tiče. I smeta mi to generalno, nepušač sam, kažu neki od anketiranih građana.

U Udruženju radnika ugositeljstva i turizma šokirani su kaznama. Kažu da su evropske a za naš standard nerealne, pa i smiješne.

“Ako žele da usaglase evropske norme, hajte molim vas potrudite se za građane RS, da te plate budu kao evropske norme, pa da onda i kazne budu iste kao i u Evropi. Konobari u RS imaju platu između 400 i 500 maraka, većina njih ne radi kao prijavljeni. Njima kazne idu i do 3000 maraka. Znači to je jedno šest, sedam, osam plata konobarima”, objašnjava Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma.

Na sve to, mnogi ugostitelji strahuju i za egzistenciju jer se boje da će ljudi izbjegavati lokale, pogotovo zimi, jer je malo ko spreman da cvokoće ispred lokala sa cigaretom u ruci. Uvjereni su i da kazne neće smanjiti broj pušača. U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, pozivaju se na obrazloženje o štetnom uticaju duvana po zdravlje čovjeka.

Dok jedni negoduju, drugi podržavaju nacrt zakona o kaznama za pušače. Ukoliko zakon bude usvojen, većina lokala u Srpskoj neće imati niti jednu pepeljaru na stolu. Iz Udruženja ugostitelja smatraju da bi upravo takav zakon i zatvorio većinu tih lokala.

Caffe.ba