fbpx

Demonstranti prekinuli predstavu Olivera Frljića u Brnu

Oliver Frljic 620x326

Tridesetak ljudi je u znak protesta prekinulo predstavu “Naše nasilje i vaše nasilje”, u režiji hrvatskog redatelja Olivera Frljića u pozorištu u Brnu, objavio je u nedelju Češki radio.

Neki demonstranti uskočili su na pozornicu i stvorili ljudski zid kako bi sprečili publiku da gleda predstavu, a drugi su zviždali i papirnim smotuljcima gađali glumce.

Na kraju su ih iz dvorane izbacili pripadnici interventne policije u Brnu.

Nakon jednosatnog prekida pozorišna predstava bila je nastavljena i odigrana do kraja, stoji na internet stranici Češkog radija.

Predstava sporna i u drugim državama

Dodaje se da je predstava u kojoj Hrist siluje muslimanku već izazvala sporove i u drugim državama.

Češka katolička crkva oštro je protestovala protiv izvođenja predstave u Brnu.

Pre nešto više od godinu dana ista je predstava izazvala proteste u Splitu gde se prikazivala u programu Marulićeviha dana, a policija je protiv 18 osoba podnela optužne predloge zbog narušavanja javnog reda i mira.

Predstava ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ izazvala je rasprave i na gostovanjima u Poljskoj, reagovanje vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića u Sarajevu, a Splitsko-makarska nadbiskupija pozvala je odgovorne da razmotre njeno uvođenje u program Marulićevih dana.

Ministarstvo kulture tada je saopštilo da su “poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine”.

Udruženja veterana i žrtava Splita i Splitsko-dalmatinske županije podnela su krivičnu prijavu protiv reditelja predstave Olivera Frljića, protiv intendanta splitskog HNK-a i upravnika Festivalskog vijeća Marulićevih dana, te selektora zbog vređanja nacionalnih i verskih osećanja.

(Agencije)