fbpx

Čedomorstvo ženske djece u Pakistanu opet u porastu

7a5015e44adc4c9c821254cfdc03d0c6 L

Humanitarne organizacije Chhipa Welfare Association i Edhi Foundation početkom svibnja iznijele su zastrašujuće podatke o čedomorstvu ženske djece u Pakistanu. Čak 345 mrtvih tijela novorođenčadi – od toga 99% djevojčica - pronađeno je u kontejnerima u Karachiju u razdoblju od siječnja 2017. do travnja 2018.

Stvarni broj ubijene novorođenčadi na području cijelog Pakistana, zemlje koja broji više od 150 milijuna stanovnika, mnogo je veći budući da navedeni podatak vrijedi samo za Karachi te da su podaci općenito dostupni samo za one gradove u kojima navedene organizacije djeluju.

Pakistan je zemlja u kojoj je duboko ukorijenjena kulturalna preferencija muškog djeteta nad ženskim te je upravo to jedan od razloga što su gotova sva ubijena novorođenčad, njih 99 posto,  ženska djeca.

U veljači je Edhi Centar prijavio ubojstvo djevojčice kojoj je prerezan grkljan, a koja je bila stara samo četiri dana. Druga djevojčica bila je pronađena ispred džamije u Karachiju, o čemu je obaviješten voditelj molitve. On je, pretpostavivši da je riječ o djetetu rođenom izvan braka, naredio da je se kamenuje na smrt.

Anwar Kazmi, glasnogovornik Edhi Foundation, izjavio je za News International da je pokušao prijaviti ubojicu, no da tijela vlasti nisu reagirala po prijavi, tako da za navedeni zločin nitko nije odgovarao.

Prema podacima ovih humanitarnih organizacija broj ubijene ženske novorođenčadi u porastu je za otprilike 200 djece godišnje. Djevojčice su mnogo češće žrtve zbog društvene stigme, ali opasnost postoji za svu djecu, ukoliko su rođena izvan braka. [L.L.] New Indian Express

 

Izvor: VoxFeminae