fbpx

May odbija mijenjati zakon o abortusu u Sjevernoj Irskoj

h 54356073

Britanska premijerka je u sporu s ministrima i zastupnicima iz svoje Konzervativne stranke nakon odluke glasača u Irskoj.

Britanska premijerka Theresa May u sporu je s ministrima i zastupnicima iz svoje Konzervativne stranke jer je odbila podržati reformu izuzetno strogih zakona o abortusu u Sjevernoj Irskoj, nakon što je Irska na referendumu odlučila ukinuti svoju zabranu.

Glasači u Irskoj, nekoć snažno katoličkoj državi, podržali su promjenu zakona o abortusu sa 66 posto, što je puno veći postotak od onog koji su uoči glasanja predviđale ankete, prenosi Hina.

Premijerki May sada iz kabineta stižu pozivi da ukine stroga pravila o abortusu u Sjevernoj Irskoj i da uskladi tamošnje zakone s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Penny Mourdant, britanska ministrica za žene i jednakost, smatra kako pobjeda u vezi legalizacije abortusa treba dovesti do promjene i sjeverno od irske granice.

Historijski dan

"Historijski i velik dan za Irsku i nadamo se i za Sjevernu Irsku", rekla je Moudraunt.

"Ta nada treba biti ispunjena", dodala je.

Glasnogovornica britanske premijerke je u nedjelju naglasila kako promjenu pravila može provesti samo Vlada u Belfastu, no ona ne funkcionira od januara prošle godine, nakon što je propao dogovor o podjeli vlasti između irskog nacionalističkog Sinn Feina i Demokratske unionističke stranke.

Od kolapsa vlasti u Belfastu velike odluke za tu regiju donose britanski dužnosnici, a to znači da vlada u Londonu može direktno donositi odluke za Sjevernu Irsku.

Britanska čelnica je u nedjelju na Twitteru "čestitala irskom narodu na njihovoj odluci", no nije otkrila što će to donijeti Sjevernoj Irskoj, koja ima jedne od najstrožih zakona o abortusu u Evropi, koji ne priznaju silovanje ili malformaciju fetusa kao razloge za taj čin.

Izvor: Agencije