fbpx

Danas bez automobila u Banjaluci, Prnjavoru i na Palama

U Republici Srpskoj danas će brojnim aktivnostima biti obilježen 22. septembar – dan bez automobila.

2biciklijada

U okviru manifestacije Dan bez automobila, u Banjaluci će danas u centru grada biti obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila, osim za autobuse javnog prevoza.

Saobraćaj će biti obustavljen u Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića na dijelu od Narodnog pozorišta Republike Srpske do hotela “Palas” od 11.00 do 13.00 časova, saopšteno je iz Gradske uprave.

Svake godine od 16. do 22. septembra evropski gradovi obilježavaju Evropsku sedmicu mobilnosti koja se završava 22. septembra manifestacijom Dan bez automobila. Slogan ovogodišnje sedmice mobilnosti je “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost”.

Grad Banjaluka će i ove godine brojnim aktivnostima obilježiti Dan bez automobila, čime će se priključiti gradovima širom svijeta koji, obilježavajući ovaj dan, ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održivi razvoj.

Besplatan prevoz biće za sve putnike koji od 11 do 13 časova uđu u autobuse na stajalištima kod robne kuće “Boska” ili kod Pošte.

U istom periodu biće izvršeno i mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u Parku “Petar Kočić” i urađena uporedna analiza podataka kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

Na Trgu Krajine biće organizovani saobraćajni poligon na kojem će se sprovoditi praktična obuka djece predškolskog i ranoškolskog uzrasta (od pet do devet godina) za bezbjedno učešće u saobraćaju i takmičenje u vožnji bicikla na posebno pripremljenom poligonu spretnosti, koje predstavlja vid rekreacije ali i promociju biciklističkog prevoza.

U takmičenju mogu učestvovati svi zainteresovani građani od sedam do 77 godina. Za osvojeno prvo mjesto nagrada je bicikl i svjetloodbojni prsluk.

Obilježavanje Dana bez automobila ove godine zajednički organizuju grad Banjaluka, Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Auto-moto savez Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, OEBS, te banjalučki prevoznici.

Ova manifestacija biće organizovana i na Palama, gdje će brojnim aktivnostima prvi put biti obilježen Svjetski dan bez automobila.

Manifestaciju organizuje Grupa za zaštitu djece i omladine “Mreža” uz podršku organizacije “Vorld Vižn”.

U manifestaciju će biti uključeni i najmlađi, djeca školskog i predškolskog uzrasta, koja će različitim aktivnostima dati doprinos tom danu.

Nakon defilea, počeće program u kojem učestvuju djeca iz vrtića, Osnovne škole “Srbija”, saobraćajne sekcije osnovnih škola, Plesni klub ” Orion”, Odbojkaški klub “Jahorina” i drugi.

Program će se odvijati u Ulici Milutina Milankovića i tim povodom ova ulica biće zatvorena za saobraćaj.

Defile biciklima, rolerima ili trotinetima počinje u 18 časova, a svi učesnici će biti nagrađeni.

U Prnjavoru će Ulica Svetog Save, povodom obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila jedan sat biti zatvorena za saobraćaj, najavljeno je iz opštine Prnjavor.

U vrijeme obustave ulicom će na biciklima proći polaznici saobraćajnih sekcija dvije gradske osnovne škole, dok će u isto vrijeme pripadnici Policijske stanice Prnjavor demonstrirati bezbjedan prelazak ulice.

Predviđeno je da obustava saobraćaja traje od 12 do 13 časova.

Svjetski dan bez automobila obilježava se širom svijeta 22. septembra kada se dijelovi grada zatvore za automobile. Taj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim dionicama kako bi se doprinijelo razvoju ekoloških uslova života.

Prvo spontano organizovanje Dana bez automobila počelo je za vrijeme naftne krize 1970. godune, a u pojedinim evropskim gradovima organizovan je početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

(Srna)