fbpx

Dan žalosti u Beogradu najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje

Dan žalosti u Beogradu najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje

Foto: AFP

Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni poslije sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocijenio je albanski premijer Edi Rama, koji je pozvao Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.

Rama je, u objavi na društvenoj mreži X, rekao da je Beograd trebalo da otvori ozbiljnu istragu o članovima „te kriminalne grupe, njihovim vezama sa trgovcima oružjem i drugim pojedincima ili subjektima, potencijalno angažovanim u stvaranju oružanog pokreta na sjeveru Kosova“.

Umjesto toga, u Beogradu se, kaže, „raspiruje plamen oružanog sukoba kao nikada od 1999. godine“.

„Ovo ne samo da je neopravdano i neprihvatljivo, već je za osudu svom snagom riječi i instrumenata koji su dostupni evroatlantskoj zajednici“, naglasio je albanski premijer.

Rama je ocijenio da je ovo trenutak kada Srbija mora jasno i odlučno da se opredijeli da li će biti sa Evropom i demokratskim svijetom 21. vijeka ili sa svojom sjenkom.

„Sa vrijednostima i principima Evropske unije i evroatlantske zajednice ili sa duhovima i zločinima njene neslavne prošlosti 90-ih, sa evropskim sutra svoje nevine djece ili sa jučerašnjim krivcima za ubilački i samoubilački nacionalizam“, upozorio je Rama.

Ovo je trenutak kada Evropska unija i SAD moraju jasno i odlučno da se razdvoje da li će podići demokratsku uzbunu na najviši nivo da zaustave eskalaciju sukoba na sjeveru Kosova, koji je, smatra Rama, ušao u najopasniju fazu od 1999. godine ili će, dodaje, nastaviti da održavaju dijalog za normalizaciju i posvećenost KFOR-a na istom nivou koji je sada potpuno nedovoljan.

„Stoga je apel Albanije velikim prijateljima i strateškim saveznicima Zapadnog Balkana – ne ostavljajte današnju akciju za sutra“, poručio je Rama.

Ovo je trenutak kada i Kosovo mora veoma ozbiljno da razmisli i da se jasno odluči da li će nastaviti putem akcije, odvojeno od svojih nezamjenjivih prijatelja i svojih nespornih saveznika ili će djelovati u skladu i razumijevanju sa evroatlantskom zajednicom, naglasio je albanski premijer.

Prema riječima Rame, svi drugi putevi osim tog su „putevi iluzija sa bolnim završetkom, koji Kosovo odvode od glavnog cilja“.

N1