fbpx

Crna Gora: Premijer obišao tunel ispod Vrhovnog suda

Crna Gora: Premijer obišao tunel ispod Vrhovnog suda

Foto: Vijesti.me

Vrhovni sud Crne Gore i Viši sud u Podgorici saopštili su danas da su predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović, ministri i njihovi saradnici danas boravili u službenim prostorijama, bez odobrenja i to u vrijeme trajanja uviđaja.

Oni su reagovali povodom izjave premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, nakon obilaska prostorija Višeg suda "da je neko iz Višeg suda morao biti uključen u ove aktivnosti, jer se početak kopanja tunela poklapa sa početkom renoviranja zgrade suda", te da će tražiti odgovornost predstavnika ove institucije.

Abazović, ministar pravde Marko Kovač i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić posjetili su danas stan iz kog je probijen tunel do Višeg suda.
Sa njima je bio i rukovodni kadar Uprave policije.

"Olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo biti način postupanja visokih državnih funkcionera. Ovo naročito, ako se uzme u obzir da premijer svakako zna čija je nadležnost obezbjeđivanja objekata, a to je Sektor za obezbjeđenje ličnosti, objekata i diplomatskog korpusa. Premijer dakle propušta da istakne da li postoji odgovornost nekih drugih organa za sve ono što se dešavalo u periodu iskopavanja tunela i ko je trebalo da prepozna te aktivnosti", ističe se u zajedničkom saopštenju Vrhovnog suda i Višeg suda u Podgorici objavljenom na sajtu Vrhovnog suda.

Iz tih institucija su dodali da bi premijer takođe trebalo da shvati jako važnu činjenicu, a to je da su upravo zaposleni u sudu, otkrili šta se desilo, i to nakon izvršenog uviđaja.

"Uprkos tome, oni se targetiraju kao saučesnici izvršilaca, a predsjednik institucije koja zapravo snosi posledice propusta drugih državnih organa poziva se na odgovornost. Podsjećamo da je upravo predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić u više navrata apelovao i iznosio u javnost činjenicu šta se sve skladišti u depou Višeg suda, te da stoga depo ne bi trebalo da se nalazi u ovoj zgradi. Nažalost, trebalo je da se dogodi nešto ovako, pa da nadležne institucije konačno čuju sve ove apele, i shvate da se podhitno mora naći rješenje ovog problema", piše u saopštenju Vrhovnog suda i Višeg suda u Podgorici .

Iz tih sudova napominju da je jedan od načina formiranje službe zaštitara sudova o kojoj se već decenijama govori, a za koju nikada nisu odobrena sredstva iz budžeta.

"Smatramo da je premijerov zaključak da se tunel ne bi mogao iskopati bez pomoći nekoga iz ovog suda krajnje proizvoljan i ničim utemeljen, osim ako premijer nema informacije da je kopanje vršeno iz prostorija sudskog depoa, što ne bi trebalo ni komentarisati. Podsjetimo još jednom, funkcija sudova je da sude, a drugih organa vlasti da omoguće uslove za samostalan i nezavisan rad sudova, i to upravo oni organi na čijem čelu je premijer, koji prebacuje teret odgovornosti za propuste na zaposlene u sudu kojima nije u opisu poslova, niti su obučeni da se bave bezbjednošću zgrada sudova", kazali su iz Vrhovnog suda i Višeg suda u Podgorici .

Iz tih sudskih institucija ukazuju javnosti da su danas, u službenim prostorijama suda, uključujući sudski depozit, boravili predsjednik Vlade, ministri i njihovi saradnici, bez odobrenja i to u vrijeme trajanja uviđaja.

"Naglašavamo, članom 21 Kućnog reda, koji se primjenjuje na unutrašnji red u zgradi Vrhovnog suda, Apelacionog suda i Višeg suda u Podgorici, propisano je da je svim zaposlenima i drugim licima zabranjeno zadržavanje u prostorijama sudskog depozita, kao i da postoji jasna procedura za ulazak u zgradu i unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja. S tim u vezi ističemo da su shodno članu 2 Kućnog reda sudova ova pravila obavezujuća za sva lica koja se bilo kojim povodom nađu u zgradi suda, pa i za predstavnike izvršne vlasti", zaključuje se u saopštenju.

Vijesti.me