fbpx

Česi na ulicama: “Ne damo servis“

1ceskatv

Hiljade Čeha izašle su na poziv umetnika i studenata na Vaclavski trg u Pragu da protestuju zbog predsednika Miloša Zemana.

Oni protestuju i protiv Zemanovih sve češćih nebiranih napada na novinare i češki javni TV servis uz parolu "Zemane, ne damo Češku televiziju".

"Napadi predsednika Zemana na medija i slobodu govora u njegovom govoru na inauguraciji ponovo su potvrdili dugoročni trend napada punog mržnje na one novinare koji javnosti daju pluralni i nezavisni pogled na našu politiku i društvo. Izgleda da predsednik i njegovi politički saveznici žele da oni odlučuju šta je istina a šta laž i ne podnose kritiku", objasnili su organizatori zašto zovu Čehe da protestuju na ulicama. 

Organizatori su pozivajući Čehe da brane Češku televiziju od predsednikovih napada i zahteva lidera čeških ekstremista Tomija Okamure da ČT pređe u ruke države zajedno sa javnim radio servisom i javnom češkom novinskom agencijom ČTK upozorili da takvi napadi dobijaju poseban značaj nakon brutalnog ubistva slovačkog investigativnog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice zbog njegovog pisanja o korupciji i infiltriranju kalabrijske mafije u blizinu političare vladajuće slovačke stranke SMER. 

Zeman je u govoru nakon polaganja zakletve i početka drugog petogodišnjeg mandata 8. marta optužio Češku televiziju, koju već godinama bojkotuje, uticajni privredni list Hospodaržske novini, nezavisni nedeljnik Respekt i portal Aktualne.cz da manipulišu sa stavovima ceške javnosti. 

Zeman je takođe posavetovao poslanicima trik kako da pre istek mandata i bez obrazloženja smene rukovodstvo Češke televizije, tako što ne bi usvojili dva godišnja izveštaja o radu ČT, pošto su se neočekivano pred poslanicima našla ođednom dva izveštaja jer zbog parlamentarnih izbora u oktbru nisu stigli da ih usvoje jedan po jedan. 

Na Vaclavski trg oko 4.000 Čeha donelo je večeras i zastave Evropske unije, ambleme Češke televizije i transparente sa glavnom parolom protesta "Zemane ne damo ČT", "Okamura - dijagnoza fašizam", "41 godina totalitarnog režima je dosta" ali i transparente protiv premijera u ostavci Andreja Babiša kome je Zeman poverio da ponovo sastavi vladu. 

Uz glavne parole u odbranu novinara masa je skandirala Zemanu "Češka nije Rusija", "Putinova drolja", "Miloša u koš" a takođe kao odgovor na komentare nekih političara ko ih plaća "Mi smo ovde besplatno" i "Nismo septička jama". 

Demonstranti su minutom ćutnje na kraju odali poštu ubijenom slovačkom novinaru Janu Kucijaku a u znak solidarnosti sa Slovacima koji su masovno posle ubistva novinara izlazili na ulice da traži pristojnu Slovačku i istragu ubitstva Kucijaka i njegove verenice i ostavku vlade, otpevali su celu staru Čehoslovačku himnu, sastavljenu od današnje češke i slovačke himne. 

Burnim aplauzima "Sada još Babiš" je dočekana vest da je da smiri uzavrelu situaciju i krizu u zemlji slovački premijer Robert Fico ponudio ostavku 

Sa Vaclavskog trga demonstranti su krenuli prema zamku Hradčani gde predsednik Zeman svečanim koncertom i prijemom za 1.000 zvanica večeras proslavlja svoj ponovni izbor za predsednika Češke.

Izvor: Beta