fbpx

Bura zbog radara: Zašto ugovori sa privatnim kompanijama?

2radar

“Privatne firme ne smiju da naplaćuju kazne našim vozačima, to je protivzakonito i nema nikakve logike”, to je odgovor opozicionih političara na najnovije vijesti koje stižu iz MUP-a Srpske.

Na tenderu za izbor partnera koji bi nabavili stotinu stacionarnih i 15 mobilnih radara prošle su tri kompanije. Ugovor će biti potpisan na deset godina, a prihod od naplaćivanja kazni dijeliće se po pola.

“Presedan je da se budžetski prihodi tako rasipaju”, poručuje predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini.

Milanko Mihajilica podsjeća da je ministar unutrašnjih poslova radio po svom, uprkos oduci Odbora, koji se, kako kaže, oštro protivio ideji javno-privatnog partnerstva. Tvrdi i da nikada nisu dobili detalje tenderskog postupka koje su tražili.

“Želim da javnost zna da je Odbor jendoglasno osporio ovu namjeru MUP-a ili bolje reći Vlade, uključujući i poslanike SNSD-a. Na sejdnici Odbora, mogu da kažem kao predsjednik, da pored nas trojice poslanika opozicije, i gospodin Kalabić i Tamindžija su izričito bili protiv”, naveo je Milanko Mihajlica, predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini RS.

Opozicionari optužuju ministra, Dragana Lukača, da je zajedno sa ministrom finansija “namjestio” posao vrijedan 20 miliona maraka godišnje firmama koje, kako kažu, imaju sumnjivo porijeklo.

Jedna od njih je osnovana samo dva mjeseca prije otvaranja javnog poziva. Druga, turska je, kako tvrde, tijesno povezana sa tamošnjom obavještajnom službom što je, kažu, pogubno za bezbjednost građana i njihovih podataka. Lukač nije bio raspoložen za izjavu, a ni iz njegovog resora nije stigao odgovor na naša pitanja. Čak i među njegovim stranačkim kolegama ima onih koji vjeruju da je to pitanje trebalo drugačije riješiti.

“Po meni, sad iznosim lični stav, je bolje da, ako nemamo novca u budžetu, tih deset, 12 miliona da se kreditno zadužimo, da ih postavimo tamo gdje treba, da bi povećali bezbjednost i spasili ljudske živote, a sav prihod od toga da ide u budžet RS”, rekao je Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Kada je raspisan tender, na koji se prijavilo nekoliko kompanija, rađena je i studija ekonomske opravdanosti. Procjena je da bi godišnji prihod od naplate kazni bio više od 20 miliona maraka. Ako se to pomnoži sa deset godina, računica je jasna, poručuje opozicija na djelu je, kako tvrde, još jedna pljačka građana Srpske.

“Radi se o načinu da ljudi u deset godina ogromne pare strpaju u džep ni luk jeli ni luk mirisali.To je jednostavno van svake pameti, zdravog razuma i suprotno svakom zakonu. Ja ne znam da li ovo ima igdje i u blizini i u daljini”,kaže Dragan Čavić, poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Projekat, prvobitno procijenjen na nešto više od devet, koštaće 12,5 miliona maraka. Iz MUP-a Srpske ranije su poručili da u budžetu nema dovoljno sredstava za nabavku svih radara i kamera i da je javno-privatno partnerstvo najbolje rješenje. Tada su rekli i da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

(ATV)