fbpx

Bugarska zaplijenila zatrovana jaja u prahu iz Njemačke

Bugarske vlasti su u deset dana zaplijenile tonu jaja u prahu zaraženih fipronilom, u dvije pošiljke uvezene iz Njemačke.

h 53718007

Bugarske vlasti su u deset dana zaplijenile tonu jaja u prahu zaraženih fipronilom, objavila je u utorak agencija za sigurnost hrane, dodajući da su zaražena jaja uvezena iz Njemačke.

Broj zemalja pogođenih zaraženim peradarskim proizvodima popeo se na 18.

Fipronil je insekticid zabranjen u Evropskoj uniji za korištenje na životinjama koje su namijenjene za prehranu.

Bugarske su vlasti saopćile da im je njemačka strana signalizirala da je zaražena prva pošiljka od 500 kilograma koja se već iskoristila u proizvodnji sladoleda i majoneza. Ti su proizvodi potom povučeni s polica u dućanima.

Zdravstveni skandal

Druga zaražena pošiljka od 500 kilograma otkrivena je u utorak, a za proizvodnju sladoleda je već upotrijebljeno 93 kilograma te su i ti proizvodi povučeni iz prodaje.

U međuvremenu su u Holandiji uhapšena dva Holanđanina koji se terete da su u proizvode za dezinfekciju ubacili fipronil te tako otrovali milion jaja u Evropi, izazvavši jedan od najvećih zdravstvenih skandala u Evropi.

Ekonomska šteta od skandala sa zagađenim jajima u Holandiji procjenjuje se na blizu 33 miliona eura, navodi se u izvještaju Vladine komisije.

U izvještaju objavljenom prošle sedmice navodi se da je prodaja jaja zabranjena iz 664 štala i 258 farmi, iako su neke od njih očišćene.

Izvor: Agencije