fbpx

Budžet Srpske diše na škrge

Vlada Republike Srpske  zadužiće se do kraja godine za još 38 miliona KM putem dvije emisije dugoročnih obveznica i jedne emisije trezorskih zapisa. Nakon ovih emisija ukupno zaduženje RS putem hartija od vrijednosti u 2017. godini iznosiće 365 miliona KM.

1dise

Prema kalendaru aukcija u posljednjem ovogodišnjem kvartalu Republika Srpska 9. oktobra planira trezorskim zapisima da se zaduži za 13 miliona KM. Zatim su planirane dvije emisije obveznica i to 1. novembra u iznosu od 15 miliona KM i 6. decembra u iznosu od 10 miliona KM.

Vlada Republike Srpske je u prvih devet mjeseci ove godine imala 14 emisija obveznica i trezorskih zapisa putem kojih se zadužila 327 miliona KM.

Na ovaj način Vlada Republike Srpske se putem trezorskih zapisa i obveznica zadužuje kako bi obezbijedila novac za finansiranje budžetskih izdataka.

Mada je više nego dvostruko zaduženija od Federacije BiH, Vlada Republike Srpske planirala se u ovoj godini zadužiti za dodatnih 567 miliona KM, od čega na “spoljne izvore ” otpada 205 miliona KM ili 36 posto, dok su domaći izvori u strukturi zaduživanja zastupljeni sa 365 miliona KM.

To praktično znači da se ukupni dug Republike Srpske (unutrašnji i spoljni) svakog dana povećava za 1,5 miliona KM, na domaćem tržištu za milion KM a na inostranom za pola miliona KM.

(Agencije)