fbpx

Britanija raspoređuje podmornice, Tramp još vaga

1podmornice

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej naložila je da se britanske podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku. Tim za nacionalnu bezbjednost SAD razmatra svoje opcije za odgovor na situaciju u Siriji.

“Dejli telegraf” napominje da Mej još nije donela konačnu odluku o tome da li će se Britanija pridružiti eventualnim udarima SAD i Francuske kao odgovor na navodni hemijski napad sirijskog režima, ali ističe da premijerka želi da britanske snage budu sposobne za brzo djelovanje, prenosi Rojters.

“Dejli telegraf” navodi, pozivajući se na neimenovane izvore u britanskoj vladi, da Britanija “čini sve što je potrebno” kako bi mogla da ispali krstareće rakete “tomahavk” iz podmornica protiv vojnih ciljeva u Siriji.

Istovremeno, portparolka Bijele kuće Sara Sanders saopštila je da se tim za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa sastao juče po podne po lokalnom vremenu kako bi diskutovao o odgovoru SAD na “očiglednu upotrebu hemijskog oružja od strane sirijske vlade protiv sopstvenog naroda”.

Ona je istakla da još nije donijeta odluka o tome da li će američke snage napasti Siriju, iako je predsjednik  na Tviteru zaprijetio ispaljivanjem “lijepih, novih i pametnih raketa”.

Sanders je napomenula da sa SAD sa sigurnošću krive sirijsku vladu i njene ruske saveznike sa pogubni napad izveden u subotu u Dumi gdje je, kako navode opozicioni aktivisti i spasioci, ubijeno najmanje 40 ljudi.

U međuvremenu, portparol Kremlja saopštio je da su tvrdnje o napadu hemijskim oružjem izmišljene.

Tanjug