fbpx

Britanci odgovorili Dodiku i RTRS-u

765 430 0a102013b7b0b77e1be5a4b4a3a1cd7a

“Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja. Zapravo, Britansko-bh. Fellowship program ima gotovo 250 učesnika, koji dolaze iz polja politike, civilnog društva, biznisa i medija. Viši zvaničnici Vlade RS i RTRS-a su također učesnici ovog programa”, kaže se u saopštenju.

Britanska ambasada neće „uživo“ komentarisati rastući spisak smiješnih teorija zavjere koji promoviše predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i RTRS, javni emiter za koji je EU u izvještaju o BiH iz 2016. godine potvrdio da je pod jakim uticajem njegove stranke.

Ali, ne možemo ignorisati nedavne neosnovane napade na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno sa mnogim drugim, nedavno učestvovali u Britansko – bh. Fellowship programu, stoji u današnjem saopštenju i dodaje da su viši zvaničnici RS takođe učesnici tog programa.

“Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja. Zapravo, Britansko-bh. Fellowship program ima gotovo 250 učesnika, koji dolaze iz polja politike, civilnog društva, biznisa i medija. Viši zvaničnici Vlade RS i RTRS-a su također učesnici ovog programa”, kaže se u saopštenju.

Naglašava se da je veoma razočaravajuće da je predsjednik RS Milorad Dodik odlučio da predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje Republici Srpskoj.

“Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom”, kaže se u saopštenju i dodaje da je Ujedinjeno Kraljevstvo dugogodišnji partner Republike Srpske i svake godine ulaže milione konvertibilnih maraka kako bi pomogli vlastima Republike Srpske da ispune svoje važne ustavne obaveze u sklopu BiH.

“Samo u zadnjih nekoliko godina pomogli smo u izradi transportne i energetske strategije za RS, koje su otključale investicije vrijedne desetine miliona evra. Poboljšali smo poslovnu klimu u mnogim gradovima, od Banja Luke do Trebinja, i uspostavili smo novi, on-line sistem registracije novih kompanija na jednom mjestu (one-stop shop). Radimo sa policijom RS kako bi poboljšali njihovu sposobnost da se bore protiv terorizma i organizovanog kriminala, a sa sudovima kako bi ubrzali rješavanje privrednih sporova. Pomogli smo da se izradi novi zakon koji će pružiti veću podršku civilnim žrtvama rata”, kaže se u saopštenju i dodaje:

“U Banja Luku smo doveli izložbe velikih umjetnika Damian Hirsta i Grayson Perryja. Obezbijedili smo stipendije da mladi ljudi mogu studirati na vodećim britanskim univerzitetima. I da, nastavljamo da dajemo doprinos EUFOR-u u vidu snaga kako bi se osiguralo sigurno i bezbjedno okruženje u cijeloj BiH. Ovo nisu djela zemlje koja ima za cilj da naruši ili destabilizuje RS. Upravo suprotno, mi želimo jaku, stabilnu i prosperitetnu RS, u sklopu jake, stabilne i prosperitetne BiH”.

Takođe se navodi da Ujedinjeno Kraljevstvo ne zauzima strane na izborima u BiH.

“Na građanima je da odaberu svoje predstavnike. Naše opredjeljenje je da radimo sa bilo kim ko će poštivati ustav i provoditi reforme koje će učiniti da ova zemlja postane bolja za živjeti u njoj. Želimo čuti puno više o planovima stranaka da ojačaju ekonomiju i vladavinu prava, te da zaustave odliv mozgova i mladih, kako bi mi mogli planirati da pružimo podršku takvim naporima. Ljubazno molimo sve relevantne faktore da se fokusiraju na ova važna unutrašnja pitanja i da prestanu sa pokušajima da uvuku Ujedinjeno Kraljevstvo u svoje izborne kampanje”, kaže se u saopštenju ambasade Velike Britanije u BiH.

(BN/Vijesti)