fbpx

Bezbjednost i zaštita ponovo u školama

U bivšoj Jugoslaviji đaci su učili odbranu i zaštitu, a nakon višedecenijske pauze taj predmet ponovo kuca na vrata srednjih škola u Srpskoj.

2skola

Da bi naučili kako da se odbrane od terorista ili prirodnih nepogoda, u drugom polugodištu stiže im predmet bezbjednost i zaštita. Ministar prosvjete najavio je probnu nastavu, ali samo u nekim školama.

“Moje  mišljenje je da bi išli s tim u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju, u te veće centre da u njima se napravi eksperiment. A da ima potrebe  sigurno ima. Vidjeli smo sad silnih požara u Hercegovini, a naši mladi ljudi nisu obučeni ni da koriste aparat za gašenje, a kamoli šta drugo”, rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Tu ideju podržao je predsjednik i Vlada Srpske. Ukoliko eksperimentalna nastava bude dala pozitivne rezultate, srednjoškolcima bi to mogao da postane i redovan nastavni predmet u svim školama.

“Donijećemo odluku da se to primjenjuje u srednjim školama od septembra naredne godine, to je 2018/19, s tim da će to biti jedan ča sedmično. Svakako da ćemo morati  voditi računa o tome da treba obezbijediti kadar koji će održavati nastavu”, izjavio je Predrag Damjanović, direktor Republičko-pedagoškog zavoda RS.

Da se mladi edukuju o odbrani od poplava, požara terorista, pa i bezbjednosti na internetu insistirali su iz bezbjednosnih službi. U Republičkoj civilnoj zaštiti već imaju podršku.

“Republička uprava civilne zaštite RS pozdravlja najavljeno izučavanje oblasti civilne zaštite u srednjoškolskom obrazovanju i u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti spremna je da da svoj konkretan doprinos edukaciji, pa i obuci  naše omladine”, rekao je Željko Stojanović, portparol Republičke uprave civilne zaštite.

Pored teorijske nastave, srednjoškolci bi se susreli i sa praktičnim radom. U pedagoškom zavodu smatraju da neće biti prerpeka da bezbjednost i zaštita postane redovan nastavni predmet.

(ATV)