fbpx

Bevanda: Aranžman s MMF-om na čekanju

bevanda 2018

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda smatra da je teško očekivati da će MMF prije opštih izbora donijeti bilo kakve odluke u vezi sa trećom tranšom aranžmana za BiH.

Bevanda je naveo da će u MMF-u analizirati efekte izmjena zakona u Republici Srpskoj, kojim se mijenja poreska osnovica i povećavaju lična primanja, ali i zakon o pravima boraca u FBiH.

– Kada analize izmjena zakona budu gotove, znaće se dalja sudbina aranžmana s tim da su Ministarstvo finansija i trezora i Savjet ministara završili svoj dio obaveza u vezi sa “promisori notom” na osnovu koje se uplaćuje tranša – rekao je Bevanda za Glas Srpske.

Govoreći o problemu poravnanja kod raspodjele prihoda od indiretktnih poreza među entitetima, Bevanda kaže da tužbe, presude i prinudne naplate najbolje govore da nema saglasnosti kod raspodjele novca, a kada ima, ona nije potpuna i uvijek ostaju neka otvorena pitanja.

– Zbog privremenih odluka o koeficijentima za raspodjelu ostaje prostora za sumnje da je neko zakinut i da će se stvari riješiti poravnanjima. Tu su i sumnje u obračune koji proizilaze iz krajnje potrošnje. Nepostizanje saglasnosti ni kod utvrđivanja privremenih koeficijenata za kvartala razdoblja stvara dodatne tenzije i rezultat su tužbe među entitetima – istakao je Bevanda.

Izrazio je bojazan da se u svemu ovome ne napravi šteta svima tako što će uništiti jednu od najboljih i najprofitabilnijih institucija – Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Komentarišući rad Savjeta ministara u ovom mandatu, Bevanda je rekao da je moglo i više i bolje.

Biznis.ba